Monday, May 13, 2013

Ipocritu` zu

irlandezu`zu - ipocritu`zu
Daca nu e de la el, nu-i bun de nimic
Pentru a inlatura orice fel de nedumeriti, o sa incep prin a prezenta definitia cuvantului "ipocrit" asa cum este redata in Dex Online, pentru ca am observat ca sunt persoane care n-au habar despre acest termen:

IPOCRÍT, -Ă, ipocriți, -te, adj., s. m. și f. 1. Adj., s. m. și f. (Persoană) care se arată altfel de cum este; (om) prefăcut, fățarnic. 2. Adj. (Despre manifestările oamenilor, fizionomie etc.) Care trădează, arată ipocrizie. – Din fr. hypocrite.
Sursa: DEX '98 (1998)

IPOCRÍT s., adj. 1. s. fățarnic, mincinos, perfid, prefăcut, șiret, viclean, (livr.) fariseu, (reg.) proclet, (înv.) telpiz, (fig.) iezuit, tartuf, trombonist. (Mare ~ mai e și ăsta!) 2. adj. duplicitar, fals, fariseic, fățarnic, mincinos, perfid, prefăcut, șiret, viclean, (livr.) machiavelic, (rar) machiavelistic, (reg.) proclet, (înv.) fățărit, telpiz, (fig.) iezuit, iezuitic, (pop. fig.) pestriț, (înv. fig.) calp, zugrăvit. (O comportare ~ă.)
Sursa: Sinonime (2002)

*ipocrít, -ă adj. și s. (fr. hypocrite, it. ipócrita și ipócrito, lat. hypócrita și hypócrites, d. vgr. ῾ypokrités, d. ῾ypó, dedesupt [!], și krino, judec. V. critic, cern). Plin de ipocrizie, prefăcut, fățarnic: om ipocrit, aer ipocrit, un ipocrit. Adv. Cu ipocrizie. – Ca adj. și adv. se zice și ipocritic (vgr. ῾ypokritikós).
Sursa: Scriban (1939)

Ca sa dau si exemple, ca lucrurile sa fie mai clare - un om care ii acuza pe altii ca scriu despre tigani, dar posteaza un articol asemanator dupa aceea; spune despre el ca promoveaza doar ce-i mai bun din comunitatea romaneasca din Irlanda, insa face articol despre manariile care se fac pe aici, de catre conationali; spune ca el e un patriot care isi iubeste tara, explica cat e de minunat in Romania si ca s-ar intoarce acasa oricand, dar isi spune irlandez si sta tot in Irlanda; huleste un grup din care face parte pe Facebook, dar foloseste unul din multiplele lui conturi pentru a batjocori pe o alta pagina personala pe cei ce posteaza in grup. Si lista ar putea continua, dar n-are rost.

Irlandezu'zu - ipocritu'zu - fustrarea intruchipata
Pentru asta avea el cont in Grupul Romanilor din Irlanda
Mi-a fost semnalat in repetate randuri despre postarile acestui ipocrit, insa nu am reactionat, nici macar atunci cand au fost persoane care l-au vrut dat afara din grup. Azi, dupa ce mi-a fost adusa la cunostinta postarea din imaginea principala am decis ca acest individ nu-si merita locul intre persoanele din acel grup, cu nici unul din conturile sale. Referitor la faptul ca grupul nu este "transparent" - stim cu totii ca am schimbat setarile grupului dupa ce au intrat tot felul de "afaceristi" si umpleau paginile cu anunturi de toate felurile care nu aveau absolut nici o tangenta cu cei din Irlanda sau vreun interes comun. Lumea este adaugata in continuare la grup si toti sunt acceptati, deci minciuna lui e invalida. Aveti inca doua exemple de comportament miselesc printate aici, dovada ca se foloseste de conturile sale pentru a-si amuza ego-ul supradimensionat pe seama unor oameni care nu merita sa fie tratati in asa fel. In imaginea din stanga se vede un apropo la un mesaj postat azi de catre un organizator de spectacole in grup si in dreapta e un mesaj mai vechi postat de catre un alt user al grupului. Si sunt ferm convins ca o sa gasiti si postarea unora de la biserica Betania care anuntau despre o tabara pentru cei interesati, unde acelasi individ, detinator de multiple conturi de facebook, a decis sa-i ia peste picior pe cei care au postat anuntul. Ei bine, aici probabil ca are scuze, fiind vechi scolit al forumului RCI, unde nu putini au fost cei care s-au plans ca au fost luati peste picior.

       Oricum, i-am facut un bine urmand exact vorbele dansului pe care le aveti in imaginea de mai jos.
Ipocritu'zu - Comunitatea Romanilor din Irlanda
Gura bate curu`


Imi cer scuze tuturor celor expusi in grup la supravegherea impusa de ipocritu`zu si incepand de azi putem sa stam linistit ca macar conturile lui nu mai au acces la grupul in care nu ar trebui sa existe astfel de situatii. Sa auzim de bine!

S-ar putea sa va intereseze si: Mirajul RCI - Romanian Community of Ireland
                                              Mirajul RCI - Comunitatea Romanilor din Irlanda 2

4 comments:

  1. Tot urmarind firul evenimentelor petrecute intre tine si RCI am ajuns la concluzia ca nu imi va fi prea greu sa reusesc sa imi fac un rost in Irlanda daca asemenea specimene cu "caracter autentic taranesc de la coada vacii" au reusit sa isi faca si ei un rost pe acolo! Si mi-am mai dat seama ca o sa urmez sfatul primit de la prieteni sa evit pe cat posibil orice interactiune cu vreun roman sau cu comunitatile romanesti.Omul ala se lauda ca e de nu stiu cati ani in Irlanda!Pai daca in atatia ani de civilizatie ai ramas tot cu apucaturile pe care le aveai pana sa pleci inseamna ca situatia e grava,la romani nesimtirea si tupeul nu se trage de la proasta educatie primita acasa sau de la anturaj si este in ADN.Pe cate unii poti sa i duci la cele mai prstigioase universitati din lumea asta ca tot or sa isi "sufle mucii" pe unde le vine (scuze de expresie,vorba vine).Asa ca Marius,sa fi vesel ca te-au banat pe forumul ala,decat cu niste oameni ca asta acolo mai bine aici pe blogul tau si poate in viitor vei face chiar tu un forum adevarat pentru romanii din Irlanda ca sa lasi RCI fara trafic si sa le dai un pic de clasa la trogloditi ca ala.In rest ce sa zic...la mai multi oameni ca tine in Irlanda ca e nevoie la ce specimene s-au aciuat pe acolo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc pentru cuvintele frumoase Bogdan. Nu vreau sa las forumul RCI fara trafic pentru ca si acolo mai sunt oameni bine intetnionati si informatii utile. Alt forum nu o sa fac pentru ca exista deja, dupa cum spuneam "Grupul Romanilor din Irlanda", un loc unde lumea are acces direct la informatii si mai ales la raspunsuri in timp real din partea multor persoane care au o vechime in Irlanda si pot sa ofere la nevoie sfaturi foarte utile. Eu m-am tot invatat si nu ma invat niciodata totodata cu romanii, in principal pentru ca stiu ca nu toti sunt la fel. Dar ii triem si alegem ce-i bun, pentru ca nu merita nimeni sa fie bagat in aceiasi oala ca si specimenul in cauza. Daca esti pornit catre Irlanda, te asteptam in grupul nostru pentru ca mai sunt si postari cu locuri de munca si poate ai intrebari neraspunse pana la ora actuala. Multumesc inca odata pentru comentariu!

      Delete
    2. Deja ti-am adresat o intrebare pe mesaj privat,poate cand ai timp suficient la dispozitie o sa imi raspunzi.Cu ocazia asta tin sa iti multumesc ca te-ai tinut de cuvant ai facut si sectiunea de contact!

      Delete
    3. Pentru putin. De regula fac tot posibilul sa ma tin de promisiuni. Trebuia facut si pasul asta :P

      Delete