Saturday, September 18, 2010

These are the Champions


Asa suna un vers din faimosul imn pe care orice echipa doreste sa-l auda pe propriul stadion. Din fericire, CFR Cluj il aude deja pentru a doua oara, iar suporterii sunt extaziati in asteptarea confruntarilor cu echipele campioane din Europa.

Acum doi ani, CFR debuta in Liga Campionilor pe stadionul Olimpico din Roma. In acea seara s-a produs un soc pentru Europa si o minune pentru suporterii romani: CFR Cluj era condusa de AS Roma cu 1-0, finalul meciului gasind-o pe echipa din Gruia in postura de invingatoare, dupa ce Culio a facut minuni si a marcat 2 goluri. Eram mutilat de fericire dupa acel meci cu un rezultat neasteptat. Eram cu adevarat mandru ca sunt "franar".
Miercurea trecuta, CFR revenea in grupele Ligii Campionilor si-si intalnea primul adversar: FC Basel. Dupa cateva meciuri execrabile in campionat si aducerea unui antrenor care a retrogradat 5 echipe, ma asteptam la ce-i mai rau. Dar profitand de faptul ca sunt in tara, am mers si eu pe stadion sa-mi sustin echipa. Era tare putina lume, galeria decimata si imprastiata. Ne-am dus cu Carmen acolo unde stateam inainte in galerie, langa cei putini care mai stateau acolo. CFR a inceput meciul senzational, in 12 minute avand deja un avantaj de 2 goluri. Deja ma gandeam ca l-am judecat gresit pe noul antrenor, ca CFR nu se va opri din goluri si ca Basel isi va dori sa nu se fi deplasat la Cluj.
Asa gandeam dupa golul 2 si asa speram... Insa au avut grija jucatorii sa-mi aduca aminte ca o echipa nu se schimba peste noapte(mai ales in bar-club) si au aratat Europei ce inseamna aparare. S-au retras toti in poarta si asteptau sa plece pe contra-atac. Cred ca daca era o faza promitatoare, si Nuno Claro fugea in atac. Cei de la Basel vazand ca ai nostri refuza sa iasa din careu, s-au adunat ei toti ca la "semicerc" si au inceput sa preseze poarta lui Nuno Claro. Inevitabilul s-a produs si inainte de pauza au dat si elvetienii un gol. Pauza ne-a gasit pe toti cu dintii inclestati si cu degetele la gura din cauza emotiilor la care ne supunea echipa. Repriza a doua nu a facut exceptie, stand incordati pe tot parcursul ei in timp ce ne rugam sa nu mai luam un gol. Din atatea rugaminti, cred ca a ajuns vreuna si mai sus si CFR a reusit sa invinga Basel.

A fost o minune acest meci, la fel cum a fost cel de la Roma. Doar ca minunile astea erau total opuse: la Roma, CFR-ul a luptat vitejeste si a invins prin lupta o echipa in fata careia nu i se dadea nici o sansa; la Cluj, CFR-ul s-a facut de magiun in fata Europei, castigand cu 11 portari, desi aveau sansa sa castige meciul la scor de tenis, daca luptau macar pe jumatate fata de cat au luptat pe Olimpico. Au fost doua minuni si la ambele am tremurat: la una de bucurie si la cealalta de spaima. Si sa te umfli in pene dupa un meci de asta si sa spui ca ai pretentii sa iesi din grupe, este cel putin ipocrizie curata. Este adevarat, sunt 3 puncte mari aduse in primul rand Romaniei, si bineinteles CFR-ului, insa sunt 3 puncte care nu reflecta calitatea jocului. Iar fara o calitate a jocului nu ai cum sa speri ca Bayern sau Roma o sa aiba soarta Baselului. Sunt suporter al CFR-ului, dar nu ma mint de dragul viselor. Stiu ce am vazut la stadion si sunt constient ca ala nu e fotbal cu care sa faci istorie(pozitiva) in Champions League...

Voi merge la Munchen, ca deja e totul rezolvat, insa imi doresc si sper ca echipa sa se apuce sa joace fotbal adevarat. Mi-ar place la nebunie ca pe Allianz Arena, sa vad CFR-ul luptandu-se cum a facut-o pe Olimpico. Pana atunci insa, avem alte meciuri grele in campionat, meciuri importante si un meci cu o miza "cat jumatate de campionat", dupa cum spunea un fost jucator al CFR-ului - cel cu U Cluj.
Eu stiu ca CFR-ul poate, trebuie doar sa vrea...

P.S. - Aici aveti si varianta Romaneasca :D

Monday, September 6, 2010

Romania tiganizata sau tiganii romanizati?

Royalty Free Images
In ultimul timp s-au inmultit problemele internationale cauzate de tiganii plecati de pe plaiuri mioritice. Dupa ce Franta s-a apucat sa-i intoarca spre Romania pe acesti cetateni tuciurii, Italia se pare ca o urmeaza. E un inceput si asta...

Urmaresc si eu presa online, atat cea autohtona cat si cea de aici din Irlanda. De multe ori observ ca in tara stirile sunt prezentate pe jumatate doar. In privinta tiganilor(ca rom-ul e bautura), s-au apucat astia in Romania sa le planga de mila si sa calce in picioare croisante, baghete si saleuri - produse de panificatie atribuite culturii francofone. Se scrie in toate ziarele cat sunt tiganii de discriminati, cat sunt de neajutorati si cat de rau o duc ei. Au "uitat" insa cei din presa sa mentioneze motivul real al actiunilor statului francez. Nu le stiam nici eu daca nu citeam pe autobuz toate ziarele puse la dispozitie de presa irlandeza. Asa am aflat ca intr-un orasel in Franta, niste tigani au fost prinsi la furat. In urmarirea hotilor, s-au tras si focuri de arma, pentru ca (in buna traditie tiganeasca) infractorii au incercat sa se sustraga retinerii. Asadar a fost si o victima care a avut nevoie de ingrijiri medicale in urma unor rani prin impuscare, dar nu a fost nimeni in stare grava. Bineinteles ca la spital s-a adunat toata satra, cu obisnuitele ritualuri de aruncare a poalelor in cap, blestemuri si agresiuni verbale la adresa oamenilor legii. Tiganii au uitat ca nu sunt in tara, unde au voie sa faca asa ceva, iar politistii au trecut la arestari. In urma acestor masuri, tiganii si-au chemat "intariri" si au asediat sediul politiei din oraselul respectiv si au vandalizat casele si masinile din jur. Ca urmare a acestor evenimente, statul francez a luat hotararea sa scape de paraziti pe o cale mai amiabila decat cea folosita de Hitler. Si ma intreb de ce este asa de ponegrit statul francez? Stiu, o sa fie oameni care o sa spuna ca nu poti sa-i bagi pe toti in aceiasi oala. Asa e, insa sunt ferm convins ca deja au patit-o de prea multe ori francezii pentru a mai indura atata umilinta la ei in tara.

Lucrurile stau total diferit in Romania. Si presa ne-o arata zilnic: politisti bagati in spital de "smecherasi", tigani care bat oamenii pe strada, fara ca politia sa intervina, clanuri mafiote care lucreaza mana in mana cu politicul. Romania, asa cum o stiam candva e pe cale de disparitie. Pe langa numarul in crestere al acestei etnii, tot mai multi romani se "tiganizeaza", daca pot sa spun asa. Adica isi atribuie apucaturile si metehnele celor care provoaca greata in intreaga lume. Foarte multi ma vor contrazice, insa va intreb pe voi, cei care cititi aceste randuri, cati romani nu cunoasteti care se comporta agresiv, precum un tigan, se imbraca "de firma" din piata, le urla manelele din masinile pe care le-au obtinut prin metode nu tocmai corecte, fura sau provoaca scandaluri de fiecare data cand bea o gura de bere? Cand mergeti pe drum, cati oameni trec pe langa voi si seamana cu tipul din imginea atasata aici? E gretos, nu? E gretos si dureros....de adevarat.

Romania a ajuns tara in care te nenoroceste pe drum o pitipoanca sau un cocalar care are taticul/mamica cu o functie inalta si tu mori cu legea in brate; o tara in care cel cu bani face legea si tu nu ai nici un drept. Si totusi, tiganii aia cu palate, masini de lux si salbe de aur sunt cei discriminati si neplatitori de taxe, in vreme ce pleava muncitoare trage din greu sa plateasca mai multe taxe decat platesc 10 natii europene la un loc. Da, e minunat in Romania care in curand va ajunge Rromania, ca mai e doar un pas, sau doar un "r".

Ma doare sufletul cand scriu aceste randuri, pentru ca speram sa revin in tara si sa ma stabilesc in orasul natal, sa deschid o afacere si sa pun umarul la "ridicarea" economica a zonei. Insa pe zi ce trece aceste ganduri sunt sterse de durerea cauzata de imaginea a ceea ce a ajuns azi o tara in care avem de la natura tot ce ne puteam dori si totusi....nu avem nimic!



Fotolia