Monday, February 28, 2011
Raspuns la comentariu
Dragilor, multumesc pentru raspunsurile si reactiile la ultima postare, cea cu "draguta" si raspunsurile care parca erau implantate in capatana ei de catre partid. De regula raspund si eu in comentarii celor care imi scriu, de cele mai multe ori pentru o simpla multumire. Insa azi dimineata am citit un comentariu foarte lung, din doua parti, care m-a obligat sa raspund printr-o alta postare, deoarece raspunsul nu poate sa fie concentrat intr-un comentariu. Pentru cei care vor sa citeasca comentariile, le gasiti AICI!
In primul rand, domnule/doamna Anonim, multumesc pentru comentarii. Fiecare are dreptul la propria parere, insa consider ca s-a produs o nedreptate prin acel comentariu fata de FOARTE MULTI romani care muncesc in strainatate. O sa raspund punctual la fiecare subiect atins in cele doua parti ale comentariului, pentru a lamuri cititorii referitor la punctul MEU de vedere, ramanand ca alti cititori sa isi dea cu presupusul referitor la cele scrise.
Referitor la faptul ca sunt acuzat ca "doar latru" fara sa incerc sa fac nimic, pot doar sa spun ca ati scris fara sa cititi blogul meu. Daca citeati primele postari ale acestui blog, erati la curent cu plangerile mele impotriva celor de la CFR Calatori pentru incalcarea legislatiei in vigoare. Pe scurt, am apelat la Avocatul Poporului pentru a ma sprijini in acest demers. Am toate actele salvate si sunt cu antetul si semnaturile celor de la Avocatul Poporului. intr-unul din acte, scrie negru pe alb ca ei nu pot sa fac nimic si ca nu am nici eu sanse de izbanda, deoarece e vorba de o companie de stat care are prea multa putere pentru un muncitor de rand. Concluzia - Legea nu este aceiasi pentru toata lumea in Romania si justitia este doar un breloc in buzunarul clasei politice! Deci nu m-am limitat la "latrat", ci am si "muscat", insa mi-au fost scosi dintii pentru asta. As dori sa stiu, stimate Anonim, de cate ori ati incercat o actiune in instanta impotriva incalcarii legislatiei in vigoare? Puteti dovedi cu acte? Nu? Atunci nu aveti dreptul sa judecati cine a facut ceva si cine nu. In plus, eu am nu eram afectat de incalcarea legislatiei de catre CFR Calatori, insa am considerat ca asa e corect, sa iau masuri. Cineva trebuia sa faca asta. Cred ca m-am facut inteles.
Cand eram Unit Manager in tara, castigam in medie cam 500 de euro/luna, insa am considerat ca acel salar este injust fata de munca prestata. Aici in Irlanda, lejer as primi 2500 de Euro/luna, ocupand acelasi post, iar munca in asigurari este incomensurabil mai usoara aici. In plus, referitor la muncile care le presteaza unii romani in strainatate, munci de care spuneti ca nu le-ar practica in Romania, aici este o comparatie penibila, tinand cont suma cu care ai putea fi platit in Romania intr-un astfel de loc de munca. Sunt constient ca sunt multi aici in strainatate care se duc in club/bar si cer un pahar cu apa, pentru ca au nevoie de bani cand se duc acasa si comanda din usa barului(sa-l auda toata lumea) o sticla de whisky, insa a generaliza aceasta categorie este cel putin gresit, ca sa ma limitez la o apreciere decenta. Pe langa acei capsunari care locuiesc ca sobolanii, in conceptia dumneavoastra, exista foarte multi(nepermis de multi) oameni care pur si simplu au plecat din Romania ca sa traiasca o viata mai decenta, chiar daca nu pe specializari din domeniu medical, ingineresc sau alte cariere de....vaza, sa zicem. Si va spun pe cuvant ca eu n-am gasit inca nici macar un caz in care sa locuiasca romanii prea inghesuiti undeva. In schimb stiu tigani care locuiesc cu zecile intr-o casa. Pe de alta parte, am vazut in Romania aia care poate sa fie roz, dupa cum spuneati, studenti care se ingramadesc cate 6 in apartamente cu 2 camere, pentru ca nu-si permit sa stea mai putini din cauza chiriei. Cunosc zeci de oameni care abia reusesc sa-si plateasca cheltuielile lunare cu salariile "cinstite" care se platesc in Romania. Eu am plecat din Romania si muncesc aici CE GASESC si nu mi-e rusine sa spun asta. Ma duc seara si frec buda intr-un complex de birouri si nu mi-e rusine sa recunosc asta si nu mi-e rusine ca muncesc. Si culmea, lucrez cu sfert de norma(cam 40 de ore/luna), si castig mai bine decat luam ca si Unit Manager in Romania. Partea frumoasa e ca de cand am plecat din Romania, am reusit sa vizitez o foarte mare parte din Europa, sa vad locuri care nu cred ca puteam sa le vizitez daca ramaneam inca in tara. Probabil ca daca ma stergeam la fund cu frunze de brusture, ca sa economisesc bani, aveam pe acum si masina, insa (din nou, culmea!!!) foarte putini romani pe care-i stiu pe aici nu au masina, iar cei care au, e ca o stricta necesitate si si-au luat masini practice, mici, de oras. Asa ca nu puneti botul la tot ce zice OTV-ul, ca nu e chiar asa.
Tot de la mine de pe blog puteati sa aflati ca atat eu si sotia mea cat si alte persoane au abonament la cinema, abonamente de care nici n-am auzit sa existe in Romania. Explicatia e la mintea cocosului - in Romania, trebuie sa ai cam multi bani sa-ti permiti sa mergi chiar asa de des la cinematograf, in vreme ce in Dublin, multi spalatori de WC-uri se duc cam in fiecare week-end la cinema. E o diferenta sa vorbesti si sa pui etichete "din auzite", sau sa arunci cu noroi in cineva pentru simplu fapt ca nu cunosti adevarul.
Referitor la rata somajului, sa nu uitam ca in Romania statisticile se fac de ochii uniunii europene si ca in acea rata a somajului nu intra sute sau poate numarul lor chiar sare de milion al persoanelor care nu mai iau somaj si care n-au de lucru. Nu putem compara Spania nu Romania, sau mai bine zis, nu putem sa comparam nici o tara cu Romania, deoarece am face o imensa defavoare populatiei Romaniei, tinand cont ca desi somajul este mai crescut(aparent) in alte tari, nivelul de trai este cu mult peste cel al Romaniei. Sa nu uitam ca oamenii nu traiesc dupa cum arata cifrele din statistici!
Referitor la "romanii care nu simt gropile" daca au mai multi bani, aici am simtit putina greata, tinand cont ca nepermis de multi romani se lupta sa-si acopere cheltuielile de zi cu zi, nu sa mearga cu masini mai bune pentru a nu simti asfaltul ala exagerat de scump turnat tot din banii platitorilor de taxe. Din pacate is multe persoane visatoare in Romania, care stiu despre strainatate doar ce le permite presa sau cunosc doar acel grup de romani care beau apa cand sunt "afara", dar se spala pe picioare cu whisky cand ajung in tara. Sunt 100% sigur ca in jurul dumneavoastra exista si romani ca mine, care vin din strainatate in vizita, dar nu-i recunoasteti pentru ca nu "se sparg in besini", cum au altii obiceiul. Si nu stiu de ce am impresia ca cei ca mine sunt din ce in ce mai multi, fata de cei la care faceti referire dumneavoastra.
Acestea fiind spuse, va rog sa va ganditi de doua ori sau macar sa va informati inainte de a pune o eticheta pe un numar de persoane prea mare pentru a-i baga in aceiasi "oala". Multumesc inca odata pentru comentarii, deoarece mi-ati dat oportunitatea sa clarific aceasta idee preconceputa referitor la cei care au cautat o viata mai buna in alta parte unde nu trebuie sa fie sclavi pentru stat. O zi frumoasa sa aveti, dragi cititori!
Etichete:
De-ale mele,
Tara nimanui
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Vin în apărarea lui Marius pentru că mă simt deasemea lezată de comentarii Anonimului.
ReplyDeleteSunt o tânără româncă plecată din ţară de mai bine de un an şi îmi constuiesc o carieră de care nu îmi e deloc ruşine.
Am plecat din ţară renunţând la un salariu „bunicel” pentru orașul meu (în jur de 500 de euro) deoarece îmi doream mai mult. Nu trăiam deloc rău în Romănia, dar am decis să accept o provocare dată de viață. Am dorit să demonstrez de ce sunt în stare într-un loc în care să fiu apreciată și financiar pentru ceea ce fac, nu doar prin laude și am reușit.
Atât eu, cât și prietenul meu, lucrăm în cadrul unor instituții financiare pe funcții respectabile. Câștigăm binișor și trăim „bine”.
Referitor la sfatul dat de „anonim” de a trăi ca în Romănia, țin să menționez că deși încercăm să economisim, nu facem foame de dragul de a merge în țără să ne lăudăm. Locuim într-un apartament decent, ne permitem să măncăm în oraș, să mergem în excursii și avem o mașină bună. Nu ne scăldăm în bani, dar nu ducem lipsă de la nimic.
Sunt români care trăiesc în mizerie și aici, însă numarul lor scade de la o zi la alta pentru că inteligența și stilul lor de viață nu îi ajută să se mențină. Sunt însă foarte mulți care au joburi bune și traiesc în condiții mai mult decăt decente. Ca să dau un exemplu, am un grup numeros de prietenii români aici și nici unul dintre ei nu trăiește în mizerie și nici nu e scavul nimănui.
Cei ce comentează ar trebui să știe că a pleca din țară nu e o decizie pe care toți o luăm pentru că nu am avut de ales, ci pentru că noi am avut curaj să încercăm.
Fac parte din categoria celor care doresc să se întoarcă în țară și deaceea mă preocupă situația sa economică și politică și consider că și eu, la fel ca Marius, am dreptul de a îmi da cu părerea.
Initial vream sa nu comentez aceasta postare, dar m-a "starnit" Marius. Eu va dau dreptate ambilor pentru ca stiu persoane care se incadreaza in ambele descrieri; si "soricei" inghesuiti N intr-o camaruta, care rabda foame, iar cand vin in tara dau impresia ca se scalda in bani, de asemenea stiu si din categoria normali, care pur si simplu traiesc in alta tara, traiesc acolo o viata normala (fara N retineri pentru a economisi) si care vin in tara cu dor, cu drag, nu cu "figuri". Da... Acum as putea dezvolta o idee care acum mi-a "rasarit". Parerea mea e ca difera atitudinea celor plecati (dincolo de caracter, educatie) cat de cat si datorita scopului daca pot spune asa, pentru care au plecat. Cei care au mers sa "traga" sa stranga bani multi in timp cat mai scurt sunt majoritatea cei care in tara "se sparg in figuri", pe cand cei care au plecat definitiv din tara sau cei care nu au graba acea bolnavicioasa de a strange averi atunci cand vin in tara pretuiesc timpul, se bucura de locurile dragi, de oamenii dragi... Sunt fericiti, linistiti.
ReplyDeleteInca un vot pentru Marius.
ReplyDeleteSi eu sunt o romanca plecata de 6 ani in Spania. Nu am plecat de bine ce imi era in romania. Acasa am terminat liceul si parintii mei nu si-au permis sa ma trimita la facultate. Am inceput sa lucru de la 16 ani si am terminat liceul cu brio muncind ca ospatara pentru 3 milioane pe luna.+
Am plecat cu gandul sa imi adun si eu ceva banuti... Am gasit un loc de munca decent, in fiecare luna imi puneam un banut deoparte si atunci cand am decis sa-mi fac ceva, am fost la banca am scos un credit si mi-am cumparat un apartament in tara, in plus am inceput sa si studiez. Stau intr-un apartament cu 2 camere in Barcelona doar eu cu perechea mea, cu doua salarii de aici ne permitem sa stam singuri, platim cheltuieli, studii si un credit si tot ne mai ramene ceva de pus deoparte.
Referitor la masina... in strainatate e o necesitate.
De ce tot timpul cei care aud ca in strainatate de gasesc colacii pe gard se pun sa vorbeasca? De unde stiu ei ce e pe aici? In spania sa speli buda iti dau 12€ pe ora... Ce servici din romania e platit asa? Prefer sa spal wc'uri decat sa fur.
A pleca sau a nu pleca din Romania, aceasta este intrebarea.A pleca e simplu, in afara tarii un om mediocru ca si inteligenta poate sa isi cladeasca un viitor.In romania doar cei foarte destepti pot face asta,si aici nu ma refer la pungasi , hoti, pesti ,politicieni si alte specimene de acest gen ci la omul simplu cinstit care a inceput de la zero.
ReplyDeleteInca imi este bine financiar la 1000 euro salar la 26 ani(asta prin vestul tarii unde salariile nu sunt la fel ca si in capitala), in tara poti traii decent,de aceea am ales sa raman deocamdata. Sper sa nu regret foarte tare, caci la cum se desfasoara lucrurile in Romania parca imi vine sa imi iau talpasita.
Draga anonimule...singurul motiv pentru care cineva ar plati 1000 de euro ar fi ca sa nu deschizi gura...daca ar fi stiut ca ajungi la calculator ar fi dat 1500 pe luna.Vai de tara mea!!!
ReplyDeleteE o chestiune atat de relativa, incat normal ca cei care au plecat sunt intr-o tabara si cei care au ramas in alta, mai mult sau mai putin. In veci nu voi lua apararea Romaniei! Urasc tara asta de cand ma stiu. Nu e cazul sa intru in amanunte despre motivele obiective pentru care inca sunt aici. Vreau doar sa spun ca pentru mine, comentariul Anonimului a fost, sa zicem 90% indreptatit si perfect argumentat (sunt aici, e adevarat, dar cunosc atatia altii care nu mai sunt si, Doamne, cat de bine au fost descrisi!). Am citit apoi postul acesta, si mi se pare, la fel, ca parerea ta, MArius e tot 90% pertinenta si intemeiata, dupa parerea mea. Singura mea mentiune e deci ca situatia e mult prea relativa si ca nu poti sub nicio forma sa judeci generalizand un asemenea subiect.
ReplyDeletePentru Anonymous cel de la 13:49 (1:49 PM) - Nu mi-am dat seama ca in strainatate se duc toti prostii si in tara raman numai cei foarte destepti.Multimim ca ne-ai lamurit si pe noi, astia fara creier care suntem plecati din tara!
ReplyDeleteP.S. - Culmea ca intr-un comentariu de cateva randuri, te contrazici crunt. O fi de vina faptul ca esti foarte destept!
Eu am o intrebare: de ce a atat de important sa stim ce salariu au cei de acasa comparativ cu cei plecati? pana la urma, totul se rezuma la bani? eu am ales sa plec din Romania, din curiozitate, din dorinta de a experimenta ceva nou. Iar acum cand stau si ma gandesc cate lipsuri avem in toate sistemele care conduc tara comparativ cu cele de aici ( sua) nu prea ma incanta ideea de a ma intoarce acasa. Si picatura care umple paharul e ca, proful meu universitar care are o cariera de 35 ani in invatamantul superior are acelasi salariu cu mine, care muncesc 50 pe saptamana. Intr un final tot acasa ne vom intoarce, ca de asta o si numim "acasa". :)
ReplyDeletejos palaria,si eu m-as duce afara ca sa spal wcuri sau sa fac orice munca bine platit decat aci sa lucrez toata ziua pe 5-6mil
ReplyDeletefelicitari marius
Nici nu stiu cum sa incep si unde vreau sa ajung! :p Dar ma doare cumplit sa vad cum gandesc unii oameni si mai ales ca generalizeaza intotdeauna. Ca sa incep "cu inceputul" si sa nu se revina cu alte comentarii, de cand eram in liceu aveam mereu gandirea "Doar sa vrei si se poate orice! Nu conteaza unde esti!!" si intr-adevar ii blamam pe cei care au plecat din tara si au fost “lasi” pt ca intotdeauna sustineam ca daca te duce capul, poti face treaba si in Romanica noastra si eram extrem de mandru cand sustineam asta. Asa ca in facultate am inceput un business (functional si in prezent), iar pe urma la sfarsit de facultate am inceput sa lucrez in banca, unde reusit sa ajung la 2.500 lei/luna anul trecut ceea ce e un salariu chiar bun zic eu. Asa ca am incercat sa fiu si propriul meu stapan (dar m-am lovit de taxe peste taxe, impozite, chirii de platit, CONTROALE! la comanda, mita ceruta pe fata, nesimtire la toate ghiseele etc) dar si sa fiu “carierist” (unde pe zi ce trece deveneai sclav cu acte in regula care nu prea are dreptul la obiectii, k doar mereu se zicea k “Sunt altii 10 la usa care asteapta un post ca al tau”, ceea ce era gresit, pt k erau constant vreo 50 la asteptare la ce foame de job-uri e. Si daca ziceti ca vorbesc prostii, cel mai simplu, uitati-va pe Ejobs/Bestjobs dak aveti cont sa vedeti la un post modest cate SUTE de oameni aplica).
ReplyDeletePe langa asta, mi-am mai dat silinta cat am putut eu de mult si in plan politic in sensu ca la ultimele alegeri, strict din simt civic si pt a incerca sa fac ceva pt mine si o parte din tara mea, am mers la impartit de pliante prin scari , totul fara a fi in vreun partid la ora aceea sau pt alte beneficii de orice natura (DA, am fost unul din aceia pe care ii injurati la fiecare 4 ani ca va umple casuta cu mizerii si DA, am si fost injurat la randul meu pe scarile alea si facut in toate felurile). Cum campania a esuat, am inceput sa ma implic si pe plan politic in mod oficial. Ca doar “Se poate! Doar sa vrei!” e vorba romanului, nu? Uite ca o facusem si pe asta dar pe zi ce trece mi-am dat seama ca intr-un oras asa zis mare (peste 200.000 loc), nu de 20.000 locuitori unde esti frate cu primarul si var cu militzianu, e cam greu sa te realizezi daca nu esti “omu potrivit la momentul potrivit” SAU ai cealalta optiune, sa fii sustinut (tind sa cred k Ancuta a fost omul potrivit la momentul potrivit din spusele ei si nu sustinuta INITIAL, caci acum, indirect, sigur e, daca are palaria portocalie; nu degeaba vin banii pt “drumuri, scoli si gradinite” – tema de gandire – oare ce firme au beneficiat de TOTI acei bani din care s-au facut acele drumuri, scoli si gradinite? Oricum e o intrebare retorica si ce e drept, absolute TOATE partidele o fac la randul lor cand ajung la putere). Dar sa nu intram in politica.
Oameni buni, dupa toate aceastea, intr-o zi plina de ganduri si apasari, am stat si am analizat situatia “prezenta”, PERSPECTIVELE pe care NU le aveam, ce oportunitati zero erau intr-un astfel de oras si cam ce masuri se iau pt viitorul meu in tara la nivel central. Si atunci am zis GATA! Mi-am calcat mandria in picioare si am plecat, DE TOT!
CONTINUARE:
ReplyDeleteAici e diferenta care nu o realizeaza multi. Romanii care pleaca sunt de 2 feluri: cei care pleaca cu gandul sa stranga bani si fac foame afara (nu ii condemn, asta e telu lor si oarecum in general “scopul scuza mijloacele”) dar mai suntem si o alta categorie, cam putini ce-i drept ,dar in crestere, care am plecat de tot. Nu am venit “sa muncim” ci ca “sa traim”. E O MARE DIFERENTA! Si afara se traieste, daca te duce capu cat de cat si esti harnic, conditie obligatorie, k altfel stai pe benefits ca tot poporu, ceea ce sunt total impotriva! Dar ce-i drept, aici incepi DE JOS dak vrei sa ajungi sus, nu te face unchiu director la primarie direct la 25 de ani fara nici o experienta si nici nu ajungi sa ai o echipa de 10 oameni cand tu nu ai nici cea mai mica idee cum se mananca acel business. Incepi de la spalat de vase, productie, vanzare etc ca atunci cand ajungi un manager (daca ajungi!) sa stii cand te fura un angajat sau nu, sa nu ajungi sa te poata contrazice fondat un angajat, sa fii mereu cu un pas inaintea lui, adik un leader adevarat.
Inca un lucru mai zic pt cei care vb dar nu au trait sa vada: in Romanica, daca faci o plimbare ziua de vreo 2 ore, vei vedea DOAR oameni tristi cu capul in pamant, apasati de ganduri. Fete triste. Caci asta e situatia, se gandesc la ratele in crestere din cauza EURIBOR-ului si a scaderii venitului REAL din cauza impozitelor, a puterii de cumparare tot mai mici, asocitii de 800 ron / luna in iarna etc. Pe cand afara (e drept, nu in toate tarile), iesiti la o plimbare si veti vedea oameni cu ff mult bun simt, care chiar dak nu te cunosc, te saluta dand din cap si iti zambesc daca pur si simplu te uiti la ei cand trec pe langa tine, oamenii sunt fericiti, isi plimba canii, copii, isi cer scuze pt orice etc. Poate nu va vine a crede, dar sa stiti ca exista si astfel de locuri, locuri unde bunul simtz primeaza!
P.S. am doar 24 de ani, pt ce sa mai irosesc ani din viata asteptand marea schimbare acasuca?! Eu nu am putut sa o schimb….va las pe voi. Sa aveti numai bafta!
Scuze pt “blog in blog” :P
Cu stima,
C.
Dragilor, va multumesc din suflet pentru toate comentariile voastre decente, in ciuda furiei si indignarii produse de ultimele doua posturi. Au fost pareri impartite, dar cred ca apele s-au mai clarificat. Si pentru a clarifica si mai bine lucrurile, va invit sa cititi ultima postare, o postare care va face lumina(daca mai era nevoie) in discutia cu "draguta". Lectura placuta!
ReplyDeleteEu sunt "anonimul" cu cele doua postari (si singurele) de la care a inceput subiectul cu romanii plecati dincolo. Commentul meu avea 3 parti, si chiar prima lipsea, desi am postat toate cele 3 parti de doua ori. Doresc sa o postez din nou pt a ma face si mai clar inteles dupa care revin cu complectari si cu o noua postare. Ca sa nu mai fiu confundat cu alti "anonimi" am sa ma semnez cu "DOAR EU". Iata prima parte din cele 3 de la mesajul original:
ReplyDeleteMa tot gandeam daca sa scriu si eu vreun comentariu sau nu, si in cele din urma vreau totusi sa adaug si eu ceva chiar daca voi fi mai lung. Vrau sa clarific de la inceput un aspect pt a nu lasa loc interpretarilor: nu sunt membru de partid si nici nu sunt fan pdl. Am citit toata discutia voastra si vreau sa fiu cat mai impartial si obiectiv. Comentariul meu vreau sa fie mai mult despre idee asta pe care tot insisti tu, ca Romania este o tara vai si amar de ea, in care nu poti face nimic bun, in care exista doar coruptie, hotie etc. si aud tot mai des mai ales din partea tinerilor mentalitatea asta.
Ca in Romania inca sunt multe lucruri de facut, asta este adevarat; ca avem inca de schimbat multe, la fel si asta; Parerea mea, este ca totusi daca ne uitam la Romania de azi, fata de acum 21 ani, este total diferita. Adica am facut progrese, avem totusi legi, avem un mediu de bussines, avem libertate de cuvant etc. Sigur ca daca in cei 21 ani am fii facut unele lucruri diferit, acuma ar fi trebuit sa fim mult mai in fata, sa depasim Ungaria si sa avem salarii mai mari si sa fim mai dezvoltati. Dar romanii care spun ca nu s-a facut nimic bun in 21 ani, sunt subiectivi si uita (sau nici macare nu au trait) cum era inainte cand stilul de viata era unul pe care nu mi l-asi dori. Posibil ca pentru unii care doar astepata ca altii sa le faca, altii sa le dea, statul sa se ocupe de ei, aceia au apreciat ca regimul vechi le dadea cate un apartament si un loc de munca, in schimb uita cum traiau, uita ca un ou NU costa 1 leu, ci un leu + 2 ore de stat la coada!! Si probabil ca acei oameni habar nu au de chestiuni economice, adica faptul ca unele fabrici mergeau pe pierdere, dar trebuiau pastrate ca sa aiba tot romanul de lucru; faptul ca preturile produselor erau tinute fortat fara inflatie, adica erau cazuri cand un pantof se vindea mai ieftin decat costa productia, dar trebuia sa coste tot x lei ca si cu 15 ani in urma. Ori cu o asemenea gandire economica, pe termen lung nu ajungi bine. Si avem in tara destule exemple in care inainte fabricile respective mergeau pe minus si cum a venit un investitor cu o alta gandire, au inceput sa faca profit.
"DOAR EU" – partea (1)!
ReplyDeleteComentul meu din cele 3 anterioare, se referea mai mult la ideea ca voi cei plecati, prea descrieti Romania ca o tara de vai si amar si practic vroiam sa subliniez ca nici dincolo nu sunt cainii cu colacii in coada si faptul ca unii romani nu spun tot adevarul cand prezinta situatia de acolo.
Am vazut ca multi dintre voi s-au simtit jigniti de cele scrise de mine. Eu nu am spus ca toti romanii plecati sunt asa, ci am spus ca majoritatea;si daca facem un sondaj, probabil ca momentan sunt mai multi cei pe care i-am descris eu, decat celalalt tip, care sper sa se inmulteasca pe zi ce trece asa cum a mai spus careva dintre voi.Din pacate cei mai multi cu care am vb eu (si care au fost sinceri) mi-au confirmat acele lucruri,sau din spusele lor asta se intelegea;si printre ei au fost chiar si apropiati de ai mei sau rudenii. Culmea ca nu prea am vazut multi romani care aici sa realizeze ceva mai consistent sau cu functii mai mari, dar totusi sa emigreze. Am fost si eu in mai multe tari doar ca si turist si am simtit pe propria piele unele lucruri. Odata intr-un magazin eram cu un roman plecat de peste 5 ani. Eu evident am inceput sa vb cu el in romana, la care el a inceput sa vb in germana cand a observat ca se apropie vanzatoarea. Si mi-a spus ca daca te aude ca vb in romana, imediat sunt cu ochii pe tine, suficient cat sa te simti hot.
Alt aspect interesant mi se pare faptul ca multi cu care am vb au spus: 1)ca doresc sa se intoarca inapoi in tara dupa cativa ani, sau la batranete si 2)ca mai degraba ar sta in Romania cu 3000 lei/luna aprox decat cu 1-1200 E dincolo. Oare de ce daca e asa de bine dincolo? Oare nu pt ca se cam intampla ce spuneam eu, sau pt ca se cam simt straini acolo? Eu nu ma refer doar la Spania sau Italia, in care sunt probabil majoritatea, ci la ideea in sine de a pleca dincolo. Si dati-mi voia sa raman la parerea mea cum ca majoritatea lucreaza dincolo "orice" sau ca trec ani buni pana sa se puna putin la punct, ani care si aici daca i-ar lucra ar realiza cava sau ar ajunge la acel salar mai mare. Dar la noi tinerii vor din prima sa aiba 20-30 mil salar fara nici o experienta sau fara sa stie ce inseamna munca.
CONTINUAREA MAI JOS!
“DOAR EU” – partea (2)! - continuarea
ReplyDeleteDintr-un aspect imi pare bine ca merg unii romani dincolo, mai ales aceia botezati de mine "fii ploii", pt ca vad si ei ce inseamna munca, li se schimba putin mentalitatea si le pot spune si celorlalti ramasi aici; cand vin acasa rostesc: "-Acolo se lucreaza, nu ca la noi!!!" Interesant!Nu odata am auzit romani sa spuna ca acolo tencuiau de ex nu stiu cati mp de zidarie, dar in Romania merge si mai putini. Sau ca acolo daca nu puneai gresia perfect, te punea sa o dai jos si sa o pui din nou pe banii tai, dar in Romania e ok si daca nu e asa de bine. Sau ca acolo nu-s asa de dese pauzele de tigara sau chiar deloc.Sau alt lucru care pe mine ma enerveaza teribil:faptul ca in Elvetia sau Germania stiu romanii sa nu arunce pe jos pt ca amenzile sunt usturatoare,dar in Romania arunca sau parcheaza masinile aiurea pt ca doar e tara nimanui.Deci cred ca problema e de mentalitatea fiecaruia in primul rand si apoi de politicieni,legi,coruptie etc.
Unii romani sunt ca politicienii care se muta unde e mai bine. Adica daca acuma in Romania e mai putin bine decat dincolo dpdv financiar, acolo se duc, in loc sa stea sa puna umarul aici la schimbare, la ridicarea tarii la fel cum au facut germanii dupa al doilea razboi mondial, care au inteles ca trebuie ei sa puna osul nu doar sa dea vina pe sistem. Dar am vazut ca oamenii sunt de doua feluri: 1)cei care mereu se plang, care mereu dau vina pe altii, pe sistem, pe politicieni, pe guvern, pe tara;ca ei nu pot face nimic, ca totul e nasol etc. si 2)cai care isi creeaza singuri oportunitatile si nu asteapta tot timpul ca altii sa le dea, altii sa le faca. Probabil ca a doua categorie vor realiza cava indiferent de tara in care sunt. Si tare mi-e frica, ca cei care au plecat sunt majoritatea din categoria 1). Ori daca ai plecat dincolo, si tot lauzi tara respectiva sau mai mult, dai si cu noroi in Romania, atunci stai frate acolo pe veci, chiar daca incep problemele si acolo, chiar daca somajul e mare si nu ai de lucru! Descurca-te acolo daca e asa ok, sau nu te mai intoarce la batranete!
Si Marius, sa sti ca si eu am luptat impotriva sistemului si am castigat, si nu am fost singurul. Ceea ce ai patit tu cu CFR-ul nu trebuie generalizat, desi sunt deacord ca in occident e mai simplu in asemenea situatii.
Mi-ar placea sa pui si comentariul acesta si prima parte din mesajul original (din cele 3 parti defapt, nu doua)
P.S. nu am gasit ultima postare cu "draguta"
bravo Marius,spune-le,k multi numai vorbesc dar habar nu au ce spun.doar prostii care nau iesit niciodata din tara nu stiu cum e de fapt viata in afara,se multumesc doar cu ce aud la tv chiar dak majoritatea sunt minciuni.
ReplyDelete