Monday, November 22, 2010

Trecut, prezent si... ce-a urma


Am dat numele asta pentru ca va voi povesti despre unele lucruri pe care le-am trait in vacanta din tara si despre cele pe care le traim cu totii in zilele astea. Despre ce va urma, nici nu indraznesc sa ma gandesc, dar nu vad mare veselie nici pe viitor.

TRECUT

"Ai sarma la tine?"
Dupa ce am ajuns pe aeroport in Budapesta, am mers cu microbuz pana in Cluj si de acolo am luat acceleratul de Timisoara catre Sighet. Ce am vazut in gara din Cluj, mi-a adus aminte de vremurile comuniste: oameni mahniti, suparati, tristi, oameni care au uitat de bunul simt. A venit trenul si ne-am dus fuguta la vagon sa urcam la caldura. La un ax de vagon erau adunati seful de tren, mecanicul de locomotiva si vreo 2 angajati CFR care verificau rotile. Se vedea ca ii lipsea ceva la varful axului de la acea roata. Ne-am urcat in vagon si eu am iesit la geam sa vad ce se mestereste acolo. La un moment dat se aude o voce de sub tren: "E rupt!". Seful de tren blesteama cu voce tare, zaboveste vreo 3 secunde, dupa care-l intreaba hotarat pe cel de sub tren: "Ai sarma la tine? Leaga-l asa si sa speram ca tine pana la Sighet!" Automat am luat bagajele si pe Carmen si am fugit in alt vagon. Nu stiam ce trebuie "sa tina" pana la Sighet, dar nu vroiam sa aflu pe propria-mi piele, in caz ca era ceva neplacut. Oricum, ideea e ca CFR-ul creste preturile la bilete cum nici aluatul cu drojdie nu creste, insa calitatea serviciilor si mai ales siguranta sunt lucruri de domeniul fantasticului. Pentru CFR, reparatiile se fac inca cu o bucata de sarma, un ciocan si un patent. Aveti grija la vagoanele cu care circulati...

"Unde e camera 14?" Raspuns: "La camera 5!"

Daca tot am ajuns pe acasa m-am gandit sa trec pe la finante sa vad care-i faza cu acea amenda de 20 milioane(2000 lei) cu care eram amenintat prin intermediari. Ajuns acolo, intreb direct la informatii cu cine as putea vorbi pentru respectiva problema. De acolo sunt trimis la casierie, de la casierie la etajul 1, camera 5, de acolo la camera 14, de la camera 14 la camera 19, de la 19 la 21 si de la 21 la 14. In momentul in care am fost trimis la camera 14 inapoi, l-am intrebat pe cel de la camera 21 daca in acest tur al incaperilor cladirilor trebuie sa cunosc toti angajatii de la finante si le-am zis ca nu-s interesat sa numar cate camere au in acea cladire. A venit domnul ala cu mine la camera 14 si n-a plecat pana nu s-a gasit incompetentul cu care trebuia sa vorbesc, desi trecusem deja pe la el. In fine, la plecare, jos la informatii, un platitor de taxe(sclav pentru stat) intreaba politicos: "Nu va suparati, camera 14?" Raspunsul vine fara ezitare: "Sus, la camera 5!" Cam asa stau lucrurile la finante in Sighet.

"Cand vine comanda la Avon?"

Pentru ca orice nunta se oficiaza la primarie si ai nevoie de acte dinainte si extrase si, si, si.... Am ajuns si eu pe la primarie sa-mi platesc taxele de stare civila(sau cum le zice). Doamna ma anunta ca am de platit o amenda si ma trimite in camera alaturata cu un biletel. Acolo, o taranca venita de la coada vacii, ma astepta. ATENTIE!!! Nu e nici o greseala ca cineva care vine de la "coada vacii" sa lucreze in primarie. Si eu am crescut tot pe acolo si am tot respectul pentru astfel de persoane. Insa am pretentia ca cei care lucreaza cu publicul sa fie constienti ca-s platiti din banii mei si nu invers. Asadar, ma duc la doamna respectiva cu biletelul de la "colega". Vizibil iritata ca am deranjat-o, se apuca de-mi cotrobaie in "istoric" si gaseste o amenda care era pe numele meu, de acum vreo cativa ani. Stau, ma gandesc ce amenzi am luat si ii spun ca nu tin minte de asa ceva. Parca eram ultimul gunoi de infractor care nu-si recunostea fapta, asa mi-a replicat functionara: "Nu-ti aduci aminte? Stai ca iti aduc eu aminte, ca am procesul verbal...". Nu i-am zis nimic, pentru ca nu e nevoie de "cei 7 ani" ca sa lucrezi la primarie, ci de vitel sa-l dai cui trebuie si pile "sanatoase", asa ca am trecut peste replica ei "inteligenta". Cand imi arata procesul verbal, vad ca e numele meu, si primele cifre din CNP identice(data nasterii), dar atat. Adresa nu corespundea, numarul si seria de buletin nu, restul CNP-ului nu. Ii explic "Leanei" ca nu am de gand sa platesc orice amenda pe care primaria mi-o pune in carca, doar pentru ca numele e al meu. Dupa vreo jumatate de ora de parlamentari, ma duce la casierie sa-i spuna la "colega" sa-mi dea actele de care am nevoie, ca trebuie sa ma ocup intre timp si de acel proces verbal. Partea nasoala era ca fix atunci a venit reprezentanta Avon. In acel moment, practic eu am devenit invizibil. S-au pus doamnele sa despacheteze geanta cu produse de drogherie si pur si simplu ma ignorau, desi erau in timpul serviciului. Le atrag atentia ca sunt asteptat la biroul de evidenta populatiei cu niste chitante pe care ele trebuiau sa le emita. S-a uitat "Leana" incruntat la mine pentru ca am indraznit sa le deranjez si a continuat: "Cand vine comanda la Avon?" Dupa inca vreo 5 minute de asteptari, am primit si eu chitanta si am tulit-o de acolo. Acum, ma astept sa fiu haituit din nou pentru ca am vorbit de rau Sfanta institutie a primariei Sighet.

PREZENT

"Veniti de luati lumina..."

Ascultam si eu azi stirile online si am dat peste adunarea sau mai degraba adunatura de la PDL. Eu stiam de aia de la PSD ca au congrese ca pe vremea comunistilor, cu pancarte, cu urale, cu tot tacamul pentru urmasii secerii si ciocanului, dar ce-am vazut azi de la adunarea PDL, a intrecut orice ritual comunist. Practic, Elena Udrea aproape ca a fost ridicata la rangul de Dumnezeu de catre pupincuristii de pe acolo. Bineinteles, semi-analfabeta EBA era si ea prin zona, ca doar unde e de pupat un cur portocaliu, se aduna toata "familia". Se zice ca romanii sunt mari credinciosi si sunt foarte curios care a fost reactia lor cand au auzit-o pe Roberta Anastase(Aia de fura la vedere), indemnandu-si colegii sa ia lumina de la Udrea. Eu nu-s cu biserica, dar i-as fi crepat o cruce in cap la fiinta aia cand am auzit ce a debitat.

Sunt lucruri care te amuza din anumite puncte de vedere, prin prostia pe care o incorporeaza, dar te dezgusta si te fac sa-ti dai seama in ce hal s-a ajuns in Romania. Si cand te gandesti ca astia is cei care ne conduc tara... Mai bine ma opresc, ca ma apuca toate hibele deja si nu-si are rostul. Dar ma doare ca multi dintre voi sunt inca acolo, printre altii si familia mea. Sa aveti grija de voi si va promit ca vin sa iau lumina de la Udrea, atunci cand o sa fie ea o torta vie! :D

5 comments:

  1. Groaznic...Nu stiu cand se va schimba ceva...Mihaela

    ReplyDelete
  2. Ok , ai dreptate in acest articol doar intr-un loc vreau sa te corectez bugetarii nu sunt platiti din banii "tai" , ci din banii statului care nu mai sunt ai tai , impozitele sunt o prelevare silita ,nu te oferi voluntar sa ii platesti . Ok acuma politichia ajunge sa fie de cascadorii rasului ,dar astia ii avem si poate avem ce meritam . Nu ne ramane decat sa ne terminam scolile si sa plecam .Daca atat ne ofera Romania ...

    ReplyDelete
  3. Andrei, daca noi toti murim dintr-o data, statul nu are din ce sa-i dea salar unui functionar, pentru ca nu are de pe cine sa beleasca taxele. deci, indirect sau chiar direct, banii aia sunt ai mei, ai tai si ai oricui rasufla in Romania.

    ReplyDelete
  4. Mai citisem articolul asta mai demult, cand l-ai postat, si si atunci ca si acum cand am mai aruncat o privire, m-a amuzat teribil partea cu comanda avon :))
    Trebuie sa recunosc ca din toate posturile tale pe care le-am citit, am ales mereu sa retin partea amuzanta, si nu cea... tragica, sa'i zic asa... Incercam acum sa'mi amintesc ce parte comica gasisem in postul cu Blue Air, nu'mi mai amintesc, dar stiu sigur ca ceva m'a amuzant foarte tare si la postul ala :) (desigur nu problema ta si cum te'au pus pe drumuri aiurea...)
    Spor la mai multe si mai descretitoare-de-frunti posturi!

    ReplyDelete
  5. Pai normal mai Rocs ca tragi-comedii posturile mele, ca doar sunt si eu Roman get-beget si in buna traditie a natiei, fac si eu haz de necaz. Oricum, ma bucur sa stiu ca sunt persoane care recitesc posturi si pentru a se amuza, nu doar pentru a-si face nervi. Multumesc mult pentru urari! Sper sa nu va dezamagesc :D

    ReplyDelete