Sunday, February 20, 2011

Uniformele scolare – un simbol al comunismului?


Nu cu mult timp in urma scriam despre acea farsa care avea la baza introducerea uniformelor scolare. Nu putine au fost reactiile la acest subiect, fapt ce m-a determinat sa dezvolt putin acest subiect.

Unul dintre comentarii imi spunea ca lumea este reticenta fata de aceste uniforme, deoarece le aduce aminte de vremurile comuniste. Eu stau si ma intreb daca uniforma scolara a fost inventata de comunisti sau daca a fost introdusa in scoli ca simbol al comunismului. Sincer eu cred ca raspunsul este negativ in ambele situatii. Pe vremea comunistilor uniforma era impusa in scoli ca semn de disciplina si ordine, iar urmarile le stim cu totii – Romania avea printre cele mai performante sisteme de invatamant din lume. Nu putine erau relatarile celor care apucau sa mearga la studii in alte tari si echivalandu-si studiile de la noi, reiesea ca sunt mult mai avansati decat altii de aceiasi varsta. Azi, in schimb, Romania este o fabrica de analfabeti si semi-analfabeti, lucru datorat democratiei prost inteleasa de majoritatea oamenilor. Acest fapt ne-a fost demonstrat de gradul exagerat de mic de promovabilitate la examenul de Bacalaureat de anul trecut, fapt care demonstreaza nivelul scazut de educatie la care s-a ajuns. E drept ca uniforma nu face pe nimeni mai destept, dar diferentiaza clar scoala de o discoteca, un bar sau o petrecere.

Multe persoane s-au grabit sa spuna ca uniforma afecteaza personalitatea unei persoane. Nu sunt eu expert in ceea ce gandesc oamenii, insa aceste persoane nu se gandesc cum afecteaza personalitatea unei persoane situatia de azi din scoli, cand unii se imbraca cu ce gasesc prin casa, in vreme ce altii isi etaleaza cate o tinuta diferita in fiecare zi. Consider ca singura diferenta in scoala ar trebui sa se reflecte din catalog si nu din vestimentatie, iar cei care vor sa faca “parada modei” au destul timp dupa orele de curs. Este gresit sa crezi ca impunerea unui sentiment de egalitate intre elevii unei clase va duce la distrugerea psihica a unui elev care nu ar trebui sa aiba alta preocupare decat scoala, la varsta respectiva. Scoala ar trebui sa formeze elevii, nu elevii sa se formeze intre ei!

Pe vremea cand eram presedinte de comitet la liceu si faceam parte din consiliul de administratie al liceului la care invatam, am luptat impotriva introducerii obligativitatii uniformelor la acel liceu, insa aveam o motivatie extrem de puternica: la un alt liceu din Sighet se introduse uniforma, insa doar ca o afacere pentru o anumita familie, fapt care se intrevedea si la liceul nostru. Atunci am subliniat ca nu oricine isi va permite o uniforma si ca nu poti sa obligi pe cineva sa plateasca multi bani(pentru ca iesea destul de scump), doar pentru ca unii au inteles ca liceul este doar o afacere profitabila. Am fost si sunt mandru si acum ca am reusit sa-mi impun punctul de vedere, desi consider ca uniforma este o masura care trebuie implementata de urgenta.

Sa fim bine intelesi, o lege la nivel national este cu totul altceva decat o hotarare ad-hoc, locala, prin care o familie cauta un profit imediat. Si aici, in Irlanda, uniforma este obligatorie, indiferent de scoala. Partea frumoasa e ca fiecare scoala sau colegiu are uniforma personalizata. Ideea uniformei este aceiasi din punct de vedere al vestimentatiei, diferenta fiind facuta de nuantele de culori. Dupa discutii cu prietenii mei de aici, am aflat ca de la magazinul scolii poti sa-ti cumperi totul – de la pantofi pana la geci si accesorii. Un lucru este insa esential si bine de subliniat: in Irlanda nu exista “fondul clasei” sau “fondul scolii”, “cotizatii” total ilegale si in Romania, tinand cont ca scolile sunt finantate de la bugetul de stat. Pe langa asta, familiile care nu-si permit cumpararea unui set complet de uniforme, sunt finantate de scoala respectiva, cu ajutorul statului. Daca in Romania, familiile n-ar trebui sa dea in fiecare semestru sau an cate o cotizatie catre “fonduri” impuse in scoli, automat ar ramane niste bani si pentru uniforme. In Irlanda iti dai seama pe loc cine merge la scoala sau cine merge la discoteca, doar dupa cum sunt imbracate persoanele respective.

Deci solutii exista pentru a implementa o astfel de obligativitate, indiferent de tara, mai ramane doar sa se gaseasca vointa pentru a duce la bun sfarsit un astfel de proiect. Consider ca primul pas catre o educatie mai buna si pentru o adevarata schimbare in sistemul de invatamant din Romania, este introducerea uniformelor in scoli! Exista o vorba in Romania – “Nu haina il face pe om!”, insa acest lucru nu se aplica si in scoala si oricine poarta o uniforma trebuie sa stie un singur lucru: este la scoala!

P.S. - Aveti aici o poza cu niste elevi din Irlanda, pentru a avea o idee referitor la cele scrise!

15 comments:

  1. adica, marius, tu vrei sa spui ca la noi in scoli se face discriminare ?!@#?@!# si nu sunt egali toti elevi intre ei ?!@ asa cum defapt se intampla si in viata de zi cu zi, cand daca ai destui bani nu mai conteaza ce ai facut ?! :)

    ReplyDelete
  2. Pot da ca exemplu Finlanda, tara cu cel mai bun sistem de educatie din lume (dovedit in nenumarate studii internationale). In scolile finlandeze nu exista nici un fel de constrangere, vestimentara sau de alta natura. Singurul lucru generalizat e ca nus e sta in cladirea scolii in incaltamintea de strada. Este un dulap la intrare in care este lasata, si atat elevii, cat si profesorii, umbla in papuci de casa. Exista o foarte mare libertate in toate scolile in crearea unui plan de studiu personalizat, adaptat nevoilor si intereselor fircarui elev, si tot pe principiul ca toti sunt diferiti, nu exista nici un fel de cod vestimentar, fiecare vine imbracat cum poate. Nu sunt interzise nici piercingurile sau tatuajele in zonele vizibile, si nici frizuri sau stiluri individuale neconventionale. Drept este ca societatea finlandeza este extrem de informala si neprotocolara. Aici deja faptul de a purta blugi simpli monocromatici si nu cu tinte de metal, rupturi, culori bizare, etc. inseamna tinuta formala.

    Cat despre scoala romaneasca din anii 70-80, care scotea olimpici internationale pe banda rulanta, este vorba despre o prapastie enorma intre elite, care erau stimulate si dopate la cercuri, tabere de specialitate, etc. si marea masa, care pur si simplu tocea ce zice profu, unii intelegeau mai mult sau mai putin, dar toti erau trecuti ca asa era directiva de partid. Invaramantul romanesc ni a fost niciodata centrat pe judecata, pe ratiune, pe intelegere, pe calitatea actului de invatare, ci pe memorare si pe cantitate. Si nu este un invatamant egalitar, unde profesorul COLABOREAZA cu elevul, ci unul in care profesorul se simt obligat sa DOMINE elevul. Si in privinta asta nu s-au schimbat multe in ultimii 15-20 de ani.
    Deci, ca o concluzie, pot zice ca "Nu unifrma il face pe elev".

    ReplyDelete
  3. @ calin - Acolo ar trebui facuta ordine cu legea, dar banii nu se dau in fata intregii clase, deci e vorba de "particular".

    @kiwibird - sa nu uitam nivelul de civilizatie pe care il are Finlanda si haosul social care domina in Romania. De aici pornesc toate celelalte diferente majore!

    ReplyDelete
  4. @kiwibird, scuze ca te intreb ...cand ai terminat scoala ? si cu ce te ocupi? :) si chestia aia cu erau trecuti sper ca o spui din experienta, pentru daca ii asa, inseamna ca ce era atunci si ce ii acuma nu ii mare diferenta, adica acuma la facultate toti sunt trecuti odata cu ceilalti. Ca sa fiu clar tu spui ca oameni care ieseau atunci din facultati se compara cu cei care acuma din facultati, ca sa nu mai vorbim de liceu sau scoala generala.

    2. Unde exista ordine se poate face si performanta, unde exista haos doar haos se mai poate face.

    3. I-a vezi ce disciplina exista la finlandezi si cat te stoarce la bani scoala .

    (Solutie -> disciplina si ordine in generala si liceu ; Facultatea platita pe bani grei caci poate atunci fiecare o sa se uite de doua ori cand comenteaza in fata unui profesor sau cand nu invata pentru un examen sau cand vine si pleaca cand vrea de la laboratoare seminari si cursuri )

    ReplyDelete
  5. @calin:
    Am terminat liceul in Romania in 2004, si lucrez in cercetare in Finlanda, deci stiu despre ce vorbesc cand vorbesc despre sistemul de invatamant finlandez. Am avut contacte si cu cel preuniversitar. Ce zic despre comunism este legat de ce mi-au povestit ai mei (nascuti in anii 60) si alti adulti din generatia lor.

    Si acum sunt trecuti toti, dar din alte motive: acum facultatile fac o tona de bani din analfabetii cu diploma, vezi universitatile-fantoma gen Spiru Haret sau altele care iti iau bani, iti dau o diploma, dar nu ramai cu mai nimic din facultate. Cine vrea sa se pregateasca, se pregateste si ajunge un om competent (indiferent ca strungar sau medic) si atunci, si acum.

    Depinde foarte mult ce intelege fiecare prin ordine. Si depinde de personamitatea fiecaruia cat de mult apreciaza ordinea si cat haosul.

    ReplyDelete
  6. kiwibird trimite mi te rog un maill pe adresa diana@sighet-online.ro sunt interesata sa vb putin cu tine, profesional fara nicio alta intentie:d

    ReplyDelete
  7. @kiwibird nu draga atunci daca nu te descurcai nu iti dadea nimeni o diploma, pentru ca nu se faceau de rusine si nu aveau de gand sa puna viata unui om in pericol facandu-l pe careva inginer, doctor, avocat sau stiu eu ce altceva. dupa 90 au inceput sa se dea diplome pe banda rulanta pentru ca doar ei faceau legea si ei se controlau pe ei. deci adio ordine si adio disciplina si sa vina banul. Apropo cat te costa sa faci studile de cercetarem, sau ma rog daca ai facut si facultatea acolo cam cat este pe an ? sau daca ai cumva sau ai avut bursa cat este bursa? :)

    ReplyDelete
  8. si inca o chestie ... daca ai vreme ..citeste noua lege a invatamantului ..care a intrat in vigoare de acuma din februarie ... si vezi ce au facut in privinta celor discutate de noi pana acuma :)

    ReplyDelete
  9. Nu cred sa fii auzit vreodata o parere mai pertinenta decat cea a lui kiwibird pe aceasta tema. Si nu spun asta doar pentru ca eu chiar merg pe principuil "Haina DA, il face pe om", si il face bine rau de tot! Deci perechea "Uniforma NU il face pe elev" mi se pare cel putin la fel de pertinenta.
    Am avut in liceu colege care isi etalau hainele de firma zilnic in timp ce eu schimbam 3 pulovere la care purtam o singura pereche de blugi, dar nu le-am judecat pentru asta niciodata si stiu ca daca as fi putut, la fel as fi facut si eu, ipocrizia celor care spun altceva nu imi foloseste la nimic, si cred ca nici lor. Insa, stilul superior al acelor fete, flegmatic, inghetat, si modul in care te faceau sa te simti un nimic nu cred ca l-ar fi putut schimba nicio uniforma din lume.
    Oamenii nu sunt la fel din niciun punct de vedere si nu vad de ce o uniforma ar avea pretentia sa ii faca sa devina astfel. Haosul din Romania nu mi se pare o scuza suficienta (sau motiv, daca preferi asa).

    ReplyDelete
  10. @Rocs - Nu toata lumea are taria ta si nu toti pot sa treaca asa de usor peste unele aspecte. E drept ca uniforma nu schimba atitudinea unei persoane, dar macar aparentele le pastreaza la un anumit nivel. In plus, ma indoiesc serios ca pe vremea cand erai tu la scoala, fetele/baietii se imbracau ca si azi, cand mai mult dezbracate merg la scoala, fac streaptease pe mese sau show-uri sexy pe catedra. Exact cum ziceam, in Romania a fost total gresit inteleasa democratia! Asta ne-a adus unde suntem, ca natiune...

    ReplyDelete
  11. @Calin: Studiile universitare si postuniversitare in Finlanda sunt gratuite la orice nivel, si sunt oferite subventii mari de catre stat: mancarea la cantina e foarte ieftina, cazarea pentru studenti in complexele studentesti, in conditii foarte decente e la o treime din pretul pietei, si de aceea sunt foarte zgarciti la burse. Eu am avut norocul sa prind si o bursa. Se da de obicei pentru fiecare program de masterat cate o singura bursa pe plan academic. Un doctorand full-time este angajat al universitatii si primeste salariu, are obligatia sa tina seminarii si laboratoare, sa corecteze lucrari ale studentilor si sa raspunda la intrebari ale studentilor, practic avand rolul de asistent al coordonatorului de doctorat. Impozitele sunt insa foarte mari, doar asa isi permite Finlanda sa ofere toate facilitatile pe care le ofera. Am urmarit legea noua, si sper din suflet sa se aplice asa cum scrie. Sunt unele puncte unde nu sunt in totalitate de acord, dar in mare parte, daca este si implementata corect, mi se pare un as inainte. Sa vedem acum si normele de aplicare, alea o pot omori complet! In plus, eu vorbeam de scoala, pe care toata lumea o termina. La facultate categoric era cu totul altceva, acum sunt nenumarati analfabeti cu diploma, dupa cum stim cu totii prea bine. La facultate oricum nu se punea problema de uniforme.

    Si colegi care sa se creada superiori am avut si eu, har Domnului, destui. Unii mi se mai cred si acum. Nu ca mi-ar pasa.

    ReplyDelete
  12. Eu sunt pro uniforme in ideea egalitatii intre elevi cel putin din acest punct de vedere (al tinutei) si cel putin pe durata orelor de curs. Dupa ore isi pot exprima / etala stilul vestimentar propriu. Aceasta egalitate in privinta uniformelor o consider benefica atat pentru cei "cu bani" cat si pentru cei fara o situatie materiala buna. Cei cu bani "se dau mari" prin alte accesorii, frizuri... decat haine, iar cei mai nevoiasi nu se mai simt inferiori, complexati fata de "copii de bani gata". Referitor la idea ca daca cei nevoiasi isi permit sa isi cumpere uniforme e discutabil. Idea e ca haine unui copil tot ii trebuiesc. Parerea mea e ca parintii "ies mai ieftin" cu o uniforma (doua) care pentru copil e ca o "salopeta" decat sa ii tot cumpere haine "de scoala".

    ReplyDelete
  13. Obligativitatea uniformelor este in totala contradictie cu principiile Legii Educatiei Nationale care are niste articole foarte clare despre drepturile copiilor :

    Art. 2. (1) Legea are ca viziune promovarea unui învățământ orientat pe valori, creativitate, capacități cognitive, capacități volitive și capacități ACTIONALE, cunoștințe fundamentale și cunoștințe, competențe și abilități de utilitate directă, în profesie și în societate........
    (3) Idealul educațional al școlii românești constă în dezvoltarea LIBERA, INTRGRALA și armonioasă a INDIVIDUALITATII umane, în formarea PERSONALITATII AUTONOME și în asumarea unui sistem de valori care sunt necesare pentru împlinirea șI dezvoltarea PERSONALA, pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, pentru participarea cetățenească activă în societate, pentru incluziune socială și pentru angajare pe piața muncii............
    Art.3
    "c) principiul relevanței — în baza căruia educația răspunde nevoilor de dezvoltare PERSONALA și social- economice;"........
    "n) principiul LIBERTATII DE GANDIRE și al independenței față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice;".........
    "u) PRINCIPIUL RESPECTARII DREPTULUI LA OPINIE AL ELEVULUI/ STUDENTULUI CA BENEFICIAR DIRECT AL SISTEMULUI DE INVATAMANT."

    ReplyDelete
  14. Scoala este Inchisoare ?
    “Poti sa fii de acord sau nu. Dar uniforma te aproprie mai mult de inchisoare (si eu as adauga si gardurile inalte din curtea scolii).Nu degeaba liceului meu (probabil si altora) i se spunea Bastilia “

    Video: 'School Is A Prison!' - Dr Peter Gray Interviewed on Freedomain Radio

    http://www.causes.com/posts/850397

    ReplyDelete
  15. Stimate Anonim, va inteleg si punctul de vedere, insa eu spuneam despre uniforme impuse si automat oferite de stat, pe bani publici, insa nu alte afaceri din care sa se mai goleasca o suma importanta catre sponsorii de partid.

    ReplyDelete