Tuesday, June 5, 2012

Alegeri locale la Sighet


Dragilor am ajuns si eu pe acasa, fix in campanie electorala, dar din pacate prea tarziu pentru a prinde niste dezbateri cu publicul la care tare mi-ar fi placut sa particip. De cand am intrat in tara am crezut ca sunt in alta Romanie - peste tot se muncea mai ceva ca inaintea vizitelor tovarului Ceausescu. Se refac strazile (de mantuiala) se pun flori, se ilumineaza curtile blocurilor, se tunde iarba... N-am mai vazut asa ceva de foarte mult timp. E drept ca nu am venit niciodata acasa in perioada alegerilor locale. Cand am vazut atata harnicie mi-am zis ca ar trebui sa fie alegeri locale cel putin de 4 ori pe an, ca atunci se gasesc si fonduri si vointa pentru a face ceva, fie si de mantuiala.

Dar sa revin la Sighetu meu natal, unde actualul vice-primar a profitat de influentele sale pentru a-si promova candidatura pe fiecare centimetru patrat existent in oras si ar putea fi afectat de primarie in vreun fel sau altul. Dar sa spunem ca aia inca e ceva cat de cat acceptabil, tinand cont de lipsa de obraz de care da dovada domnul care promite alegatorilor "SIGHETUL DE MAINE", uitand sau ignorand faptul ca lumea traieste in Sighetul de azi, cel care a fost carmuit de acelasi personaj in ultimii ani din functia de vice-primar. Oare cat de lipsit de substanta cenusie ar fi cineva sa inghita o astfel de galusca? De ce nu are Sighetul de azi tot ce se promite pentru Sighetul de maine? Nici n-are rost sa insistam.

Nesimtirea este la ea acasa in campanie electorala, din orice punct de vedere, insa voi face referire la unul anume: mizeria! De cand am ajuns acasa gasesc ZILNIC hartii, manifeste, promisiuni, fluturasi de propaganda pentru un candidat sau altul, aruncate pe jos in scarile blocului, in fata usilor de la apartamente. Am sunat la politie sa le spun de mizeria pe care o fac cei cu campaniile electorale, iar doamna de la telefon, pufnind-o rasul, m-a intrebat ce as dori sa faca ea. Intrebarea ei a fost mai mult decat lamuritoare, clarificand o problema mai veche - de ce strazile din Romania sunt asa jegoase. Cum sa fie curatenie intr-o tara in care nimanui nu-i pasa? Si va rog sa nu-mi ziceti ca tine de oameni, pentru ca in orice tara europeana, exista contraventii severe pentru cei care nu respecta curatenia.

Trecand si peste asta, ajung la ultimul aspect pe care vreau sa-l subliniez - lipsa de dialog. O cunostinta de-a mea care era moderator la o emisiune locala in care critica vehement politica si politicienii, candideaza la consiliul local din oras, din partea partidului viceprimarului. Cand si-a anuntat candidatura pe Facebook i-am spus ca daca era un candidat independent il sprijineam si eu si cautam sa-i aduc voturi, dar pentru ca face parte dintr-un partid politic, nu-l voi sustine. Nu au trecut decat cateva minute si comentariul meu a fost sters. Acum vreo 2 zile il lua peste picior pe alt candidat la primarie, din tabara adversa. Cand l-am intrebat cum poate sa rada de altii cand candidatul partidului din care face el parte promite niste lucruri pe care le putea oferi pana in prezent, el a decis sa-mi stearga comentariul, in loc sa ofere un raspuns argumentat. E clar in ce directie merge "comunicarea" in viitorul consiliu local. Si actualului viceprimar i-am trimis odata un e-mail referitor la o problema pe care nu mi-o amintesc acum, dar nu am primit nici un fel de raspuns. Ei vor doar voturi, dar fara sa fie deranjati cu intrebari dificile sau oameni bagaciosi. Vor voturi, fara a tine cont de spatiul public. Orice pentru inca un vot. Din pacate sunt putini cei care gandesc si ei, oamenii politici pe asta se bazeaza.

Adaugire: Am uitat sa mentionez de un alt candidat, un doctor care se bate cu pumnul in piept ca va elimina coruptia din sistemul sanitar, uitand sau ignorand faptul ca el este doar un ciubucar in halat care nu misca un deget pana nu-i bagi banu` in buzunar. Nu e degeaba zicala cu "Hotul striga: Hotii!", dar totusi parca individul asta e prea penibil!

Sunt ferm convins ca aceleasi mizerii sunt in toate localitatile si asta nu face decat sa ne arate unde am ajuns de cand am scapat de comunism. Sper ca macar asfaltul subtire turnat pe strazi sa dureze mai mult de 2-3 zile dupa alegeri. In rest va invit sa mergeti la vot, ca si mine, pentru a va asigura ca votul nu merge "din oficiu" in alta directie. Nu lasa pe altul sa aleaga pentru tine! Eu nu voi lasa! Sa auzim de bine!

2 comments:

  1. Puai ma marius si care credeam ca esti ca mine si lamurit cu politica...si te duci la vot numai pt kg de zahar si litru de ulei cuvenit......apropo dc stie careva cand se dau si unde sa imi zica....ca is scumpe batale soarele sa le bata

    ReplyDelete
  2. Deocamdata se zgarcesc la produse de astea... "de-ale gurii", insa daca-ti lasi masina in oras, n-ai nevoie de parasolar, ca-ti pun astia toate cacaturile in geam :))) Azi stateau niste tinerei de pe la sate (probabil doar pe aia i-au putut convinge) cu pliante cu USL-ul prin oras :))) Vai de ei!

    ReplyDelete