Sunday, May 12, 2013

Mirajul RCI (Comunitatea Romanilor din Irlanda) 2

Desi mi-am spus ca o sa tot posted despre destinatii turistice si locuri pe care le-am vizitat, intamplarea face sa revin cu o continuare a postarii anterioare referitoare la Mirajul RCI.


Forum RCI - Romanian Community of Ireland
Comunitatea Romanilor din Irlanda - Forum
          Dupa cum stiti din postarea anterioara, aveam (inca am) cont pe forumul RCI pentru ca sunt pe acolo persoane care cauta informatii diverse, vor sa vina in Irlanda sau sunt in Irlanda si eu nevoie de ajutor in diferite domenii, si daca se poate si sunt in masura, dau si eu sfaturi persoanelor respective. Am intrat cam rar in ultimul timp, mai ales pentru ca am deschis un grup pe Facebook intitulat "Grupul Romanilor din Irlanda" care are deja peste 1000 de membri si este un grup activ. Am creat grupul pentru acelasi motiv - sa ofer un punct de informatie atat romanilor din Irlanda cat si celor care ar vrea sa vina in Irlanda. Si dupa cum va spunea, dragii mosului, am intrat pe forumul RCI sa vad ce se mai discuta, si am dat peste intrebarea unei "fete verzi" care nu-si gasise raspuns in 3 zile, asa ca i-am raspuns eu si i-am mentionat si de grupul deschis pe facebook unde mai poate cauta raspunsuri pentru eventualele intrebari. Am spus de grup pentru simplul fapt ca ea de 3 zile nu primise raspuns pe forum si in grup raspunsurile vin mult mai rapid, in plus, in prostia mea eu credeam ca RCI au ca scop informarea sau facilitarea accesului la informatie a celor care cauta raspunsuri, insa m-am inselat amarnic. Raspunsul meu a fost editat de catre unul dintre administratori, fiind stearsa toata partea in care spuneam de grupul existent pe Facebook, exact cum vedeti in imaginea de mai sus. Nu am reusit sa inteleg scopul si mai ales folosirea termenului "reclama", avand in vedere ca nimeni nu avea nimic de castigat de pe urma acelui grup, dar probabil ca administratorii forumului considerau ca pierd din trafic daca lumea isi cauta raspunsurile pe facebook.
            Cu stupoare observasem ca si contul meu de pe forum fusese modifcat astfel incat nu mai puteam sa tirmit mesaje private altor useri si link-urile pe care le aveam la semnatura pe forum mi-au fost sterse, link-uri care prezentau acest blog si afacerea sotiei. Cand am mentionat in urmatorul comentariu ca am postat pentru a facilita accesul la informatii si ca nu stiam ca RCI e o "afecere de trafic" si refuza orice sprijin venit din afara grupului de interese, un ipocrit s-a gasit sa spuna ca el m-ar fi banat daca era parte din RCI, pe motiv ca nu am mentalitatea "partidului". de mentionat ca acelasi ipocrit, de pe unul din multiplele conturi de facebook, activeaza in grupul infiintat de mine si a promovat forumul RCI, mentionand ca spera sa nu sterg postarea lui, insa nici nu am sters poftarea, pentru ca fiecare are dreptul sa fie informat si nici nu l-am dat afara din grup, desi ma jignise la un moment dat, pentru ca am zis ca fiecare are dreptul sa-si exprime parerea despre cineva sau ceva, fie ea buna sau rea. Si in spiritul educatiei de partid si pentru a face din mine un exemplu pentru toti cei care au ceva de spus impotriva "sistemului", mi-am luat ban pe forum. Pe forum se gasesc inca discutiile avute dupa banarea mea si explicatiile care tin de penibil date de cei care se aplauda intre ei. Acolo se observa ca un alt user cerea explicatii pentru banarea mea si raspunsul administratorului nu a intarziat sa apara: "Motivul principal al "interzicerii" a fost postrea unor link-uri catre diferite website-uri care au multe pareri/opinii contrare "ideologiilor" RCI." Dupa cum am mentionat, era un link catre blogul meu (nu o postare anume) si catre un blog de cosmetica. Cu alte cuvinte, pana si cosmetica este impotriva ideologiilor RCI.
              Din pacate (si aici ma repet) au de pierdut cei care au cu adevarat nevoie de informatii si ajutor si dintr-un motiv sau altul ajung pe forumul RCI unde e drept ca se gasesc informatii si raspunsuri, insa ai de asteptat putin. In plus, se pare ca acolo trebuie sa urmezi normele de conduita impuse de "conducere", altfel ai toate sansele sa-ti iei ban pentru simplul fapt ca, din nou, nu ai aceleasi sentimente ca si cei care se aplauda intre ei acolo. Mai sunt persoane care au cate ceva de zis, diferit de aplaudaci, insa de multe ori mesajele lor sunt desconsiderate sau ignorate de catre "conducere", asa cum vedeti si in ultimul link postat mai sus.

                 Acestea fiind spuse, inchei (definitiv, sper) capitolul legat de Comunitatea Romanilor din Irlanda (RCI - Romanian Community of Ireland) si va invit pe toti cei care aveti intrebari, nelamuriri dar si puteti sa oferiti raspunsuri, sa ne vizitati grupul pe facebook, sau sa scrieti chiar aici. Sa auzim de bine!


S-ar putea sa va intereseze si: Mirajul RCI - Romanian Community of Ireland
                                                       Ipocritu'zu

19 comments:

  1. Eu nu am (deocamdata) treaba cu Irlanda, dar m-am uitat de curiozitate la discutia respectiva..urat, f urat s-au comportat si la sfarsit isi mai si bateau joc...In fine, nu pot sa zic decat ca imi pare rau pt tine, am vazut lucruri faine postate pe aici si pe blog...cu asemenea idioti nu ai ce discuta, ii lasi in pace si mergi mai departe, poti ajuta si in alte moduri :) Mult succes in tot ce faci!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc de comentariu, ametist! din pacate trebuie sa-i acceptam si pe ei langa noi, pentru ca nu toti suntem la fel. Dupa cum spuneam, imi pare rau doar ca au decis sa limiteze dreptul unor oameni la informatie pe simplul motiv ca informatia respectiva nu vine din grupul lor de interese. Se comporta exact precum comunistii care o stiau una si buna: "ori CA (nu doar CU noi) noi, ori impotriva noastra!". Restul se stie. Ma bucur totusi ca s-au adunat oameni in acel grup si ca orice intrebare isi afla raspunsuri in cateva zeci de minute. Multumesc pentru urari si pentru lectura.

      Delete
  2. S-au purtat cu tine cum le e felul de romani parveniti!Sa banezi si sa iei in bascalie un om care si-a expus doar parerea denota un caracter de om jegosNiste infumurati ca pe forumul ala nu mi-a fost dat sa vad! Postezi o intrebare,astepti 1 zi sau 2 sa primesti raspuns sau pur si simplu intrebarea iti este ignorata.Daca spui ca vrei sa vi in Irlanda la munca, automat ti se taie macaroana "pe aici e criza,e multi si e grele".Si mai esti luat si la misto!Eu am avut nevoie de ajutor sub forma unor informatii si am fost luat in bascalie,raspunsuri date la zeflemea si multe sfaturi de genul "stai acasa ca stai bine,aici e greu cu locurile de munca".Eu inteleg ca e mai greu cu locurile de munca dar sa vina ei in Romania sa vada ce greu e,daca isi permit sa spuna de Irlanda ca e greu!Stiu ca nu sunt obligati sa raspunda decat daca vor dar atunci de ce ai mai facut frate forum si de ce mai ai topic-uri dedicate intrebarilor generale?Ca sa raspunzi in 2 peri si sa faci bascalie de "saracii si flamanzii" aia din Romania care vor sa vina sa castige si ei un ban cinstit acolo?Eu unul iti doresc mult succes in infiintarea unei comunitati adevarate de romani in Irlanda care sa ai reprezinte pe cei de acolo si sa ai ajute pe cei care vor sa vina acolo pentrua fi romani cinstiti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Din pacate multi nu sunt familiari cu ipocrizia unora de acolo si au cu totul alta impresie despre ceea ce ar trebui sa fie Comunitatea Romanilor din Irlanda. Asa cum am postat in celalalt articol despre RCI, romanii nu au o grupare sau organizatie care sa-i reprezinte, sa le asculte problemele sau sa se implice in toate aspectele vietii romanilor aici, incercand sa imbunatateasca cumva traiul pe insula al nostru, cei departe de casa. O parte din vina o apartine clasei politice care nu da doi bani pe noi decat odata la 4 ani, cand au nevoie de votul nostru, in rest suntem ai nimanui. Din cauza asta, nici cei care s-au auto-intitulat "Romanian Community of Ireland" nu le pasa de muncitorul de rand sau de cel care vrea sa vina aici... Sa stea acasa, ca aici au destui romani care se si cred irlandezi, dar au un comportament demn de coada vacii si sunt mult prea plini de ei, dupa cum ai observat pe forum. Sunt si acolo oameni care sunt foarte saritori si de ajutor, insa sunt umbriti de guralivii care cred ca pamantul se invarte datorita lor... Multumesc mult pentru comentariu!

      Delete
    2. Stii care a fost primul sfat pe care l-am primit de la cei cativa prieteni adevarati pe care i am si care au plecat in afara cand inca trebuia viza pentru Spania si Italia? FERESTE-TE DE ROMANI CAND AJUNGI IN ORICE TARA!Fereste-te de albanezi,de marocani dar cel mai important evita sa te imprietenesti cu romanii.Si ei stiu de ce mi-au spus asta.Si cu ocazia acestui forum m-am convins ca aveau dreptate.Ei la randul lor au fost arsi tocmai de romanasii nostrii cand inca in tarile din vest romanii erau putini.Un roman nu va vrea niciodata sa isi ajute un semen de al lui sa ajunga si el bine,poate din invidie,poate de frica sa nu i ia locul de munca...cine stie!?Nu contest ca sunt si romani cu suflet,prietenosi si saritori sa isi ajute conationalii dar astia sunt intr-un procent de sub 5%.Asta e realitatea,astia suntem ca natie,deaia ne calca in picioare cum vor tiganii,deaia suntem condusi de 23 de ani de niste jigodii corupte, pentru ca nu vrem,pur si simplu nu vrem sa ne unim,ne uram intre noi mai mult decat uram pe oricine.Si nici tu si nici nimeni nu va schimba nimic pentru ca asta este mentalitatea a 90% dintre romani sa ridice din umeri si sa i intereseze doar sa le fie lor bine chiar si cu pretul de a face rau altuia.

      Delete
    3. Din pacate ai mare dreptate. Pai daca pana si un senator a spus ca noi nu vom putea avea scoala romaneasca in Irlanda pana ce nu se lasa deoparte orgoliile si pana ce nu devenim uniti, e clar cum stau lucrurile. E nasol ca nici atunci cand altii vor, sunt destui care sa puna piedici. E foarte adevarat ce ai spus despre faptul ca nu suntem deloc uniti si ca tot timpul suntem preocupati de capra vecinului si asta explica si de ce s-a sters continutul mesajului unde spuneam de grupul de pe facebook. Dar dupa cum chiar tu ai spus, din pacate nu putem sa facem nimic pentru a schimba multimea. Facem ce putem sa le fie mai bine celor putini care apreciaza... Multumesc inca odata pentru raspuns!

      Delete
  3. Acum vreo 4 ani cand inca nu ma stabilisem in Irlanda am postat o intrebare pe forumul RCI, cum era de asteptat am fost luata peste picior cu chestii de genul "Ce, te-au refuzat cei de la social? Cand ai lucrat ilegat nu te-ai gandit?" Mentionez ca la vremea aceea eram angajata in Romania. Concluzia: RCI reprezinta de fapt o adunatura de parveniti unde se intra pe criterii zonale(partea de est a Romaniei, pe nepotisme si plecaciuni!!! Rusine RCI!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Din pacate aceasta caracteristica nu tine de RCI ci mai degraba de noi, romanii care tot timpul stim sa porcaim pe oricine, pentru ca asa ne e felul. Cum spunea un vizitator mai sus, din aceasta cauza suntem asa de dezbinati. Sunt putini cei care vor sa ajute, chiar si cu o informatie. Partea cu nepotisme si plecaciuni au confirmat-o ei cand m-au banat pentru ca nu-i ridicam in slavi, asa cum fac alti pupincuristi cu pretentii de semidocti.
      Multumesc pentru comentariu, Anonimule! :-)

      Delete
  4. Marius,

    Nu am citit postul tau initial, si sunt unul vechi pe forumul respectiv, de obicei nu scriu doar ca sa ma aflu in treaba.

    Cu siguranta fiecare are dreptul la o opinie si ar trebuie sa nu existe asemenea situatii.

    Ca unul care am lucrat in interiorul CRI pot sa afirm ca nu este usor sa multumesti pe toata lumea, iar unii vor fi tot timpul Gica contra la orice propunere venita din partea CRI. Pe de alta parte, nu suntem online tot timpul ca sa raspundem imediat fiecarei cereri sau pareri, desi atunci cand timpul imi permite raspund intrebarilor respective.

    Cu privire la prezentarea realitatii din Irlanda, pentru cei care doresc sa vina in Irlanda, ce rezi ca ra trebui sa le spunem: Veniti in Irlanda ca avem somaj de 15% (oficial - neoficial este de peste 25%) ca locuri de munca sunt gramada de aia pleaca anual peste 20000 de tineri irlandezi in Australia, Noua Zeelanda, Canada sau SUA, ca sunt ajutoare sociale substantiale comparate cu nivelul salariilor din Romania, etc?

    Probabil nu esti sunat / contactat de persoane ajunse aici care nu mai au bani, nu au gasit loc de munca, nu au de mancare si care se roaga sa ii ajutam sa se intoarca acasa in Romania, dupa ce au facut datorii imense, etc.

    Personal iti respect pozitia ta, si pe blogul tau poti scrie ce vrei tu, poti sa ma critici pe mine sau comunitatea restransa sau impartita in 3-5 organizatii locale, dar ar trebui sa vedem cui foloseste.

    In rest toate cele bune.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vasile multumesc de comentariu si ma bucur ca ai trecut pe aici. Poate ca am fost inteles gresit, insa nu am fost si nu vreau sa fiu un "Gica Contra" in acest caz ci pur si simplu am subliniat nesimtirea de care au dat dovada UNII din CRI. Acum e posibil sa nu-mi dai dreptate, insa eu m-am simtit extrem de jignit si batjocorit cand proiectul meu a fost refuzat desi era la un pas de completare, ca dupa cateva luni sa vad ca de fapt am fost indepartat eu si s-a mers mai departe intr-o forma mai incompleta a planului initial. Pe langa asta, sa vina si unu care se da rotund ca e irlandez, dar are mari pretentii de traditionalist roman, sa-mi spuna ca de fapt eu am gresit cand am facut una sau alta si el de fapt era total paralel cu proiectul respectiv si cu ce s-a discutat pentru organizarea lui, dar fiind un etern aplaudac trebuia sa-si dea cu parerea.
      Nu v-a acuzat nimeni ca nu raspundeti prompt la mesaje ci am acuzat faptul ca s-a refuzat accesul altora la informatie. De ce nu trebuia sa stie lumea de grupul de pe Facebook, daca nu de frica ca-si pierde din trafic? La asta se reduce tot? Iti pare normal sa limitezi o persoana la niste posibile raspunsuri venite din partea a 10-15 persoane, in loc sa-i dai optiunea sa primeasca raspunsuri venite de la cateva sute de persoane? Asta incercam sa subliniez... Sau consideri normal editarea contului meu si stergerea partiala a mesajelor?
      Referitor la somajul din Irlanda, cred ca tu cunosti situatia mai bine ca mine, mai ales fiind mai vechi aici si stim ca aceste cifre nu inseamna ca nu este de lucru. Oricine care se afla pe aici de cateva luni macar stie ca irlandezii nu vor sa lucreze, nu ca nu au de lucru. Lor le place mai mult sa stea pe social, dole sau orice alti bani, numai sa nu lucreze si pleaca in strainatate pentru ca ei aici nu vor sa lucreze in curatenie, baruri, bucatarii sau alte munci "de jos" si atunci prefera sa mearga sa faca aceste munci in strainatate, unde nivelul de trai este altul si are alte beneficii. Eu inca sunt de parere ca in Irlanda numai cine nu vrea nu-si gaseste de lucru, daca vorbeste Engleza.
      Cele 2 potari despre RCI nu sunt menite sa critice persoana anume ci actiunile unui grup care influenteaza ca rezultat viata romanilor care traiesc aici si am ales sa scriu pentru ca cei care nu stiu ce inseamna RCI sa afle ca e o organizatie de tip comunist unde nu ai ce cauta cu idei proprii si personalitate, pentru ca ei te vor cu ideile lor si moale pentru a putea fi modelat. Dar asa cum ai spus - asta e parerea mea si fiecare e liber sa-si incerce norocul cu ei. Eu doar am relatat punctul meu de vedere.
      Multumesc inca odata de comentariu si pentru lectura si sper sa mai treci pe aici si pentru alte postari, poate mai interesante.

      O zi buna!

      Delete
    2. @ vasile ros
      Prietene...vino tu in Romania inapoi si sa vezi tu aici somaj si lipsa de locuri de munca! Sau serviciu pe 700-800 de lei pe luna din care iti platesti naveta,pachetul si te trezesti ca nu mai ramai cu mai nimic din salariu.Norocul nostru(astia tineri) ca avem parintii inca in viata si ca au primit un apartament de la Ceausescu ca sa avem un acoperis deasupra capului,altfel dormeam prin parcuri ca nu iti permiti sa stai cu chirie la asa salarii.Vesticii astia au o problema,sunt complexati in a lucra la muncile de jos in curatenie,carat bagaje la hoteluri,debarasatori,constructii si lista poate continua.Plus ca s-au bagat in credite bancare pana la gat in vremurile de aur si acum nu le mai ajunge salariul sa plateasca ratele si sa si traiasca si de aceea pleaca pe alte meleaguri unde se castiga mai bine.Cei care au venit acolo fara sa stie macar limba engleza ai inteleg perfect de ce nu fac nici o branza.Cunosc si eu cazuri de romani care s-au dus in Anglia stiind sa zica in engleza doar "salut,multumesc" si vreo doua injuraturi.Dar pentru cineva care stie sa vorbeasca si sa citeasca in engleza,e in puetere si i place sa munceasca,e serios si stie sa se descurce nu vad de ce nu si-ar putea gasii un loc de munca.Mai ales acum,vara,in Romania sunt destule locuri de munca,daca in Irlanda nu sunt sau sunt foarte putine inseamna ca a trecut Romania si in fata Irlandei ceea ce ma face sa bufnesc in ras...

      Delete
  5. Marius...decat sa tot postez aici,as avea nevoie de niste indrumari si niste informatii,la ce adresa de mail iti pot scrie? Mulumesc!

    ReplyDelete
  6. Buna! Sunt de gasit pe Facebook in Grupul Romanilor din Irlanda, sau pe pagina blogului pe facebook: Blog De Morosan. Din pacate nu pot sa scriu aici adresa de mail personala. O sa introduc azi un formular de contact aici pe blog, astfel incat sa pot sa fiu contactat in privat. Multumesc de comentariu!

    ReplyDelete
  7. Marius,

    Multumesc ca ai acceptat postarea mea. Nu cunosc motivele concrete decat cele cateva randuri pe forum si pe blogul tau. Totdeauna se afla mai mult la in adanc decat la suprafata, de ambele parti.

    Din pacate plagiatul este sport si port national in multe situatii dovedit si la nivel de ideologie de partid si organizatii, ca sa fiu corect din pdvd politic.

    pentru anonimus,

    Diferenta intre Irlanda si Romania este mare, la fel si diferenta intre a fi somer (fara posibilitatea de a primi ajutor social) in Irlanda unde nu ai pe nimeni si in Romania unde mai ai un parinte sau o ruda care te poate caza macar intr-o anexa a gospodariei.

    Diferente sunt si intre mentalitatea din Irlanda (Vestici) si Romania. Nu este timpul necesar sa le enumar, dar ca unul care am trait si muncit legal in cateva tari din Vest post sa afirm aceasta fara sa gresesc.

    Cunosc situatia din Romania, din pricina miilor de romani care posteaza pe forumuri cautand de munca in strainatate, a colegiilor care au ramas in Romania, etc., si nu in ultimul rand citind diversele bloguri/ziare independente cu privire la Romania.

    Totusi, eu nu pot spune nimanui sa vina sau sa nu vina. Spun insa ca fiecare trebuie sa fie pregatit moral sa reuseasca si financiar sa suporte un eventual esec si plecarea spre Romania (prin propriile resurse) fara sa cerseasca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vasile, dupa cum am mai spus, eu aprob orice comentariu atata vreme cat este in limitele bunului simt. Cat despre ce am scris aici - e punctul meu de vedere si nu trebuie sa fie un adevar universal valabil, insa as vrea ca si altii care se vor avanta in aceasta organizatie cu planuri mari sa stie ce i-ar putea astepta. Daca o sa pateasca ca mine sau nu, ramane de vazut. Multumesc inca odata de comentariu!

      Delete
  8. @ Vasile Ros
    Iti dau dreptate dar atunci problema se pune altfel.Ar trebui facut un fel de ghid pe RCI cu cine ar trebui sa vina in Irlanda si cine nu.Cam ce conditii minime ar trebui sa indeplineasca fiecare roman care vrea sa vina sa isi caute un job acolo,sa stie engleza foarte bine,sa fie dispus sa lucreze orice, chiar si overtime,cu ce bani trebuie sa vina minim in buzunar si alte chestii pe care voi le stiti mai bine.In felul asta poate s-ar evita cazurile mai sus amintite de tine in care semeni de ai nostrii au ajuns sa doarma pe strazi ca nu mai au cu ce sa se intoarca acasa.Asa cum spuneam,si eu cunosccazuri in care au plecat in Anglia fara sa stapaneasca engleza,de descurcat sau descurcat ca au avut pe cineva acolo care i-a luat la munca in constructii,fara acea persoana cu siguranta ar fi fost victime sigure. Eu unul planuiesc de aproape 1 an sa vin in Irlanda dar nu m-am aruncat cu capul inainte,mi-am pastrat suficient timp sa ma documentez la sange,sa imi strang bani suficienti pentru a supravietui o perioada de 2 poate chiar 3 luni fara job,engleza vorbit,citit,scris fara probleme si voi pleca atunci cand ma voi simtii 100% pregatit din toate punctele de vedere sa fac pasul asta pe care eu il consider foarte important,poate chiar crucial in viata.Stiu ca sunt si romani care vin acolo total nepregatiti crezand ca isi vor gasi de munca in 1-2 zile dar de aici si pana la a spune ca in Irlanda nu mai sunt locuri de munca sau sunt extrem de putine e cale lunga.Peste tot in lumea asta este de munca si va fi de munca pentru cine vrea cu adevarat sa munceasca si sa fie serios.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dupa cum spuneam, locuri de munca sunt. Chiar si in acel grup pe Facebook se posteaza anunturi pentru locuri de munca. Ideea e ca multi pur si simplu nu vor sa munceasca, pentru ca prefera social si somaj si asta e valabil la orice natie. Intr-adevar, cand nu ai pe cineva aici, atunci e nevoie de documentare foarte serioasa, dar stiu cateva persoane care nu aveau pe nimeni aici si au venit si si-au gasit de lucru si s-au pus pe picioare. La fel de bine stiu persoane care au venit aici, au avut persoane care sa-i ajute, si-au gasit de lucru rapid, dar s-au intors in Romania pentru ca "e mai bine acolo". Astia sunt genul de oameni care vin aici si vad ca nu se munceste ca in Romania ci se cere seriozitate si hotarare. Multa bafta cu planurile de venit incoace si daca ai intrebari sau ai nevoie de informatii, gasesti si pe forum si ne gasesti si pe noi pe grupul de pe facebook. Multumesc de comentariu!

      Delete
  9. Pe forumul RCI sunt aproximativ minim 10 topicuri pe tema imigrarii in Irlanda, cu intrebari venite de la persoane care au dorit sa se stabileasca in Irlanda, cu raspunsuri venite de la cei mai vechi aici sau chiar opinii ale celor care au venit de scurt timp si si-au impartasit propria experienta. Unele topicuri sunt citite de peste 200 de persoane inregistrate pe forum care nu sunt inca in Irlanda.

    De asemenea eu am pe propria pagina de internet (www.mediaros.com) un ghid pentru cei care intentioneaza sa vina in Irlanda, ce trebuie sa stie, ce anume au nevoie, ce pasi trebuie sa faca, plus un articol publicat de un alt roman stabilit in Irlanda. Ambele articole sunt publicate si pe forumul RCI, cu acceptul admin.

    Pe de alta parte sunt informatii publicate in acest sens si din partea MAE prin intermediul Dlui Consul Dan Tudor.

    Din pacate multi care au venit, vin si vor veni, nu vor (fi)citi(t) parerile noastre de pe forum, ci vin pentru ca sunt nevoiti sa mearga undeva, fara a avea suficiente resurse financiare pe termen mediu, nu cunosc suficient limba engleza si nici nu au stabilite clar obiectivele. Apoi can realizeaza ca tot ce au auzit nu se potriveste cu realitatea incep sa caute ajutor la Ambasada, Comunitate, la firmele private mai cunoascute, la Biserici, etc pentru a primi ajutor financiar sa se intoarca acasa.

    Probabil doar 25% din cei care vin sunt informati suficient si au si resursele necesare pentru a reusi cu adevarat.

    In incheiere:
    Venitul minim necesar lunar pentru a trai decent (fara a pune ceva deoparte - economii) in Irlanda este:

    €1000 - persoana singura
    €1500 - familie fara copii
    €2000 - familie cu 1-2 copii
    €2500 - familie cu 3 sau mai multi copii


    Modul in care sunt atribuite cheltuielile:

    A. Chirie - minim €200 lunar - o singura camera subinchiriata intr-o casa cu alti chiariasi
    O casa proprie cu 3 camere sau apartament poate ajunge la €1000 lunar.

    B. Mancare (si cele necesare in menaj) - minim €200 lunar o singura persoana
    O familie cu 2-3 copii va cheltui pana la €1000 lunar

    C. Asigurare medicala sau cheltuieli medicale
    O vizita la medicul de familie costa minim €40
    O vizita la urgente (spital) costa €100

    D. Cheltuieli utilitati
    Electricitate - intre €50 - €100 lunar
    Gas - intre € 75 si €200 lunar (perioadele reci)
    Telefon - minim €20 lunar
    Internet - minim €25 lunar

    E. Transport
    Intre €50 si €120 lunar in functie mijlocul de transport si abonamentul folosit

    Daca cumparati masina sunteti bogat:
    - Taxa de drum minim €100 anual
    - Verificare tehnica minim €50 anual sau la fiecare 2 ani
    - Asigurare auto minim €500 la inceput pe an
    - Carburant - minim €100 lunar
    - Parcare - in functie de zona de la gratuita la €100 lunar

    F. Divertisment
    Iesiri afara
    Electronice
    Mancat la restaurant

    Cam atatea acum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc mult in numele tututror celor care vor citi si vor gasi utile aceste informatii si multumesc de comentariu!

      Delete