Saturday, March 12, 2011
Raspuns la comentariu 2
Bine v-am regasit dragi cititori! Imi cer scuze pentru aceasta lunga pauza, insa am avut niste musafiri pentru o saptamana si nu am avut vreme nici de somn, d-apoi de stat pe blog. Totusi, apucasem sa citesc replicile date de acel anonim, caruia ii raspunsesem intr-un post anterior si care a mai lasat o serie de comentarii pe care le puteti citi AICI! Initial am vrut sa-i raspund din nou cu un simplu comentariu, insa este mult prea mult de exprimat pentru a-mi ajunge spatiu, asa ca am mai pornit un subiect.
@Numai Eu - In primul rand vreau sa spun ca eu aprob toate comentariile care le gasesc cand intru pe cont, indiferent ca sunt critice sau doar pareri simple, deci probabil ca un comentariu de-al tau s-a pierdut pe undeva pana sa-l public eu, deoarece la mine nu a aparut decat un numar de 2 comentarii de la tine, initial. Sa revin la cele scrise de tine: Recunosc ca am fost scarbit si am ras totodata cand am citit diferentele invocate de tine referitoare la Romania de azi si cea de acum 21 de ani. Si o sa le iau punctual:
1.avem totusi legi - Legi aveam si acum 21 de ani, diferenta e ca atunci erau "protejati" de aceste legi toti cei din PCR. Azi, sunt protejati de legi toti cei din clasa politica. E drept, azi se face tam-tam cu dosare si anchete, insa niciodata nu apare vreo finalizare in vreun dosar politic, deci legea e tot pentru cei prosti si fara pile.
2.avem un mediu de bussines - Foarte mare dreptate ai aici, cu mentiunea ca trebuie sa castigi bine ca sa poti sa-i saturi pe cei de la garda financiara care vin si cauta nod in papura pentru un ciubuc "cinstit". Cunosc o multime de persoane care mi-au explicat cum stau lucrurile cu mediu de "business" in Romania si acolo in primul rand trebuie sa muncesti ca sa ai de unde sa dai la stat si mai apoi ca sa-ti faci tie profit. Asa ca-s lamurit cu acel mediu de "business".
3.avem libertate de cuvant - daca citeai blogul meu, aflai ca am primit amenintari de la doamna primar din Sighet pentru ce am scris despre ea. In plus, sa nu uitam ca telefoanele sunt ascultate "legal" in Romania, si CNA da amenzi oricui indrazneste sa vorbeasca liber la adresa "conducatorilor". Iliescu a macelarit prin forta minerilor studentii care au considerat si ei ca au "libertate de cuvant". Si exemplele ar putea continua...
4.Romania de azi, fata de acum 21 ani, este total diferita - Asa este, insa diferenta este ca pe vremea aia aveai bani, dar nu prea aveai pe ce sa-i cheltuiesti, iar azi ai pe ce sa-i cheltuiesti, dar n-ai bani. Un lucru pe care-l vad eu ca si pozitiv este libera circulatie pe care o avem si care ne-a dat posibilitatea sa vedem diferenta dintre democratia adevarata si balacareala din Romania, sa vedem ce inseamna cu adevarat civilizatie si trai decent. Din pacate nu ajunge sa mergi ca si turist in alte tari, pentru a deosebi diferente majore.
5.unele fabrici mergeau pe pierdere - Asa e, dar a venit dupa aceea democratia si fabricile s-au vandut pe bani de nimic, oamenii au ramas fara loc de munca si "baietii destepti" si-au ridicat imperii financiare, vile si conturi solide in strainatate. Referitor la mediul business si noua mentalitate, iti reamintesc ca CFR Calatori merge pe pieredere de cand s-a inventat roata, cu toate ca au trecut 21 de ani de cand se putea face ceva in aceasta privinta. Si ca si CFR mai sunt si alte companii, prin care se scurg banii cetatenilor catre buzunarele celor care trag sforile.
Referitor la faza din magazin, cand s-a ferit omul sa vorbeasca romaneste - la fel fac si eu cu nevasta, cand in jurul nostru auzim ca se vorbeste romaneste, deoarece e foarte mare probabilitatea ca acel roman sa fie ori hot, ori tigan jegos(stiu ca e pleonasm), sau in orice caz, unul de ala care face parte din cei descrisi de tine. Eu am subliniat ca nu toti sunt asa, nu ca nimeni nu e asa. Din pacate in strainatate ies in evidenta hotii, cersetorii si criminalii, nicidecum altii care sunt "la locul lor". In urmatoarea postare voi povesti totusi o chestie care pe mine m-a impresionat aici in Irlanda, de curand, avand legatura cu Romania.
Ma repet, dar n-am ce face: daca citeai blogul meu, ti-ai fi dat seama ca si eu aveam in plan sa ma intorc in Romania, deoarece acolo este casa mea, iubesc natura de acolo si tare imi doream sa ma intorc acasa. Numai ca in asa hal au adus-o cei din clasa politica, incat prefer sa ma obisnuiesc cu alta natura si sa ma duc in tara doar in vizita. Din nou o spun - acest subiect il cunosti doar din povesti si din concluzii "dupa ureche", nestiind ce inseamna de fapt acest dor de tara, in inima unuia care lucreaza "afara". Sunt ferm convins ca vor exista comentarii la acest post care sa clarifice ce am vrut eu sa spun aici.
Din nou, o chestie repetata obsesiv aici pe blog - peste tot oamenii au fost civilizati cu forta. S-au dat amenzi pentru mizeriile aruncate pe strada. In Irlanda este amenda de 150 de euro "pe loc" daca esti prins aruncand guma de mestecat pe jos, sau 3000 de euro la tribunal. La fel s-a facut peste tot - legi aspre si respectate. La noi nici militia nu respecta legile, deci ne lovim deja de alta "schimbare" majora din cei 21 de ani trecuti de la revolutie. Daca si in Romania s-ar impune amenzi drastice pentru orice mizerie aruncata pe jos, iti garantez ca dupa ce ai aruncat o hartie si ai luat o amenda de 500 de lei, data viitoare o inghiti mai bine, decat sa mai platesti aceiasi suma. In cativa ani va deveni obisnuinta asa ceva, insa atata vreme cat fiecare face ce vrea, e normal ca haosul si jegul sa domneasca peste tot. Nu poti compara Romania cu alte tari curate, pentru ca acolo se respecta legea.
La faza cu pus umarul la ridicarea tarii ai fost penibil rau de tot - parerea mea! Adica nu au tras oamenii destul? Cum sa pui umarul cand cei care te conduc fura? E ca si cum l-ai pune pe unu sa-ti adune un sac de mere si i-ai dat un sac rupt la fund, dar i-ai spune intr-una ca e un lenes si un netot pentru ca nu reuseste sa umple sacul. Exact asa e situatia in Romania: degeaba trag oamenii ca si sclavii la jug, daca tot ce se produce, este furat de clasa politica. Pur si simplu este o tampenie sa spui ca trebuie sa pui umarul, nu sa pleci, cand toata populatia tarii nu poate sa munceasca atata cat fura cei care-i conduc. Aceasta propozitie imi spune ori ca faci parte din clasa politica, ori habar nu ai in ce tara traiesti...cu tot respectul.
Referitor la "greutatile care vin" si in alte tari - am vazut ca alte tari stiu sa percuteze la problemele care apar si se lupta sa sprijine populatia in cazuri de criza, nu sa inrobeasca muncitorii. La noi sunt probleme de 21 de ani si oamenii o duc din ce in ce mai greu. Drept exemplu, de cand a inceput criza in Irlanda, gazul s-a ieftinit de 2 ori deja si preturile la alimente au scazut incet pentru a veni in ajutorul consumatorului. In plus, guvernul va bloca imprumuturile ipotecare de rambursat, pentru 5 ani de zile, in asa fel incat oamenii sa nu trebuiasca sa plateasca ratele la banca si sa nu ramana fara case, pentru a se putea iesi din criza. Asta inseamna o clasa politica ce lupta pentru popor, nu jegosii din Romania care fura cu ambele maini pe motiv ca e criza. Am spus-o si ma repet: altfel se vad lucrurile cand mergi intr-o tara ca si turist sau cand mergi sa lucrezi si sa locuiesti acolo.
Acestea fiind spuse, eu multumesc din nou pentru comentarii si sper ca m-am facut destul de clar inteles la fiecare aspect al comentariului. Astept asadar comentariile voastre, dragi cititori si va anunt ca urmatorul post va avea ca subiect un joc online :D Si ca sa incheieti aceasta lectura cu zambetul pe buze, va invit sa urmariti ASTA! Sa auzim de bine!
Etichete:
De-ale mele
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
degeaba,aici in irlanda,traiul e mult mai bun k si in romania,asta e adevarul.si cum ai spus si u am ajuns sa mergem in tara noastra natala doar in concediu,sa ne vedem parintii si fratii,dar nu k sati faci un concediu la mare sau ceva de genul asta.si cu toate astea dorul de casa e foarte mare,dar pt ce sa ne intoarcem?sa traim de pe o zi pe alta k fratii nostrii de acasa?nu prea cred..........felicitari Marius,abia astept noile tale postari.
ReplyDeletem-a distrst copios clipul :)
ReplyDelete"DOAR EU" - Partea 1 - mesajul are doua parti
ReplyDeleteVreau sa vin cu un ultim comentariu pe aceasta tema (sper). Marius, imi pare rau ca inca ai doar imaginea asta despre Romania (pct.4 din comentul tau). Personal cred ca se pot face bani si in aici, si minusurile tarii noastre inseamna oportunitati, dar depinde cum privesti lucrurile. Sigur ca daca vrei sa fi angajat, strainatatea este mai ok, dar daca vrei sa incerci macar odata sa faci un bussines, cred ca in Romania la ora actuala este mai usor per total,sunt mai multe oportunitati si mai mari sanse de reusita decat dincolo, cu toate minusurile sau chiar daca tu ai impresia ca statul doar te jecmaneste si ca doar asta vrea.Am vazut si cunosc mai multi romani care fac afaceri si una peste alta sunt multumiti si lucrurile cu controalele statului nu stau chiar asa cu crezi tu. Iar faptul ca strainii inca investesc in Romania inseamna ca nu degeaba fac asta. Nemaivorbind ca multi dintre ei declara ca au gasit o Romanie mai buna decat inaginea care o aveau sau care le-a fost promovata.
Am recitit unele din comentariile mai vechi si mi-a atras atentia un comentariu de al tau: "Cand eram Unit Manager in tara, castigam in medie cam 500 de euro/luna, insa am considerat ca acel salar este injust fata de munca prestata. Aici in Irlanda, lejer as primi 2500 de Euro/luna, ocupand acelasi post, iar munca in asigurari este incomensurabil mai usoara aici" - Vroiam sa te intrab mai ales ca in alt comentariu tu spuneai ca momentan prestezi inclusiv spalat de toalete: De ce nu lucrezi unit manager acolo? Adica daca "lejer" te-ar plati cu 2500 euro, ma indoiesc ca celelalte munci sunt platite la fel. Repet, este doar o curiozitate, nu vreau sa te judec, a nu se intelege gresit, dar sincer mie mi s-a parut putin ciudata declaratia ta si totusi in alta declaratie sa spui ca lucrezi chiar la spalat toalete sau la orice vine la rand in loc de acel post de unit manager care are alt castig si alt statut.
Pentru clarificarea ta, sa sti ca acel roman care a vorbit cu mine in germana in loc de romaneste, nu este nici hot, nici tigan nici jegos. Din contra. Si acel roman mi-a spus ca vrea sa se intoarca inapoi,desi acolo o ducea destul de bine si se incadra in categoria romanilor ok.Dar nu mai vreau sa intru acuma in amanunte despre motivele pt care s-ar intoarce.Mi-a dat de gandit la subiectul acesta cu vorbitul in alta limba inclusiv ce ai spus tu mai sus: "Referitor la faza din magazin, cand s-a ferit omul sa vorbeasca romaneste - la fel fac si eu cu nevasta, cand in jurul nostru auzim ca se vorbeste romaneste" - Deci cred ca si comentariul tau spune tot. Mie sincer nu mi-ar placea sa stau intr-o tara straina si sa "trebuiasca" sa faca asta tocmai pt a nu ma simti judecat gresit sau hot, jegos etc.
“DOAR EU’” – Partea 2
ReplyDeleteNu mai vreau sa insist pe acest subiect cu statul sau plecatul din tara, pt ca mi-am dat seama ca avem perspective diferite. Vreau doar atat sa intelegeti cei care sunteti plecati: la fel cum pe cei care sunteti ok dincolo va deranjaza ca lumea sa creada ca faceti parte din categoria care am descris-o in postarile mai vechi, la fel nici mie (sau noua celor de acasa) nu-mi convine ca voi sa promovati numai o Romanie murdara, corupta, jegoasa etc pt ca nu este doar asa. Daca doar asta o sa promovati, strainii normal ca numai imaginea asta o vor avea si in felul acesta normal ca nici ca si turisti nu vor veni ce sa mai vorbim de investitori.Si in felul acesta, in loc sa ajutati tara, o bagati si mai tare in rahat.
Daca totusi ati ales sa plecati pt ca asa ati crezut ca este mai bine pt voi, ok, dar atunci daca nu aveti nimic bun de zis despre Romania strainilor, atunci macar abtineti-va! Mai ales daca vreti sa va reantoarceti vreodata aci sau daca vreti sa puneti umarul la ridicarea tarii, o puteti face pe langa trimiterea banilor acasa, prin a promova lucrurile bune de aici, pt ca asa sunt sanse mai mari sa vina investitorii, sau sa vina ca si turisti ceea ce ajuta Romania si v-ar putea ajuta si pe voi daca va reantoarceti sau pur si simplu ca Romaniei sa i se imbunatateasca imaginea.
Asta este tot. Nu am treaba cu voi ca ati plecat, dar m-ar deranja sa stiu ca voi care sunteti romani, in loc sa promovati lucrurile bune, le promovati pe cele mai putin bune. In plus, va rog sa va doriti cat mai multe, sa vedeti partea plina a paharului sa vreti sa fiti cei mai buni indiferent in ce tara sunteti, nu doar sa va multumiti cu putin sau cu orice locuri de munca de la care strainii poate se dau in laturi dar faptul ca voua va asigura un trai cat de cat, sa fiti multumiti! De ce sa nu auzim de voi ca sunteti cei mai buni medici, avocati, ingineri, sau chiar ca aveti propriile voastre afaceri acolo si ca sunteti cei mai buni/prosperi angajatori si cei mai corecti si sa demonstrati astfel ca intr-adevar romanii pot face si lucruri bune chiar si in alte tari si sa schimbati putin imaginea asta a romanilor plecati, a romanilor capsunari sau hoti, cersetori etc.
Asa ca data viitoare cand sunteti intrebati despre Romania, alegeti sa spuneti ceva pozitiv, iar daca nu gasiti nimic, raspunde-ti: "-Du-te sa vezi cu proprii ochi!"
Lasa-l pe strain sa-si faca propria parere, pt ca poate ati fi surprinsi, dar multi dintre ei au vazut si lucrurile bune sau au declarat ca au gasit o cu totul alta Romanie atunci cand au venit si au vazut-o cu proprii ochi.
Succes inca odata tuturor!
"Lasa-l pe strain sa-si faca propria parere" - cand am citit asta gandul mi-a zburat direct la zicala: "Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face!"
ReplyDeleteSa spun si lucruri bune despre Romania, pentru a incuraja mediul de afaceri? Adica sa mint? Ce lucruri bune sa spun, cand in Romania se desfiinteaza firme pentru a "reinvia" in Bulgaria unde sistemul fiscal este mai permisiv decat sistemul distrugator din Romania? Sa vina in Romania sa ce? Sa-si deschida omul o afacere, sa investeasca doar pentru ca politicul sa-si mai ridice un etaj la vila? Ca turisti sa vina, dar sa aiba grija in aeroport sau Gara de Nord in Bucuresti sa nu lase pe nimeni sa-i ajute cu bagajul, ca vor avea de platit dupa aceea mai scump decat ar plati oriunde; sa aiba grija la taxi-uri sa nu-i jecmaneasca de bani si sa nu se astepte la autostrazi daca inchiriaza o masina. Sa se astepte oamenii la preturi mai mari decat in Austria, dar servicii echivalente cu un pret de 50 de ori mai mic si daca hotarasc totusi sa circule cu trenul, sa stie ca o distanta de 200 de km se face in 7 ore cu un tren accelerat, deci sa se inarmeze cu rabdare. Daca cumva vine cu autocar in Romania, sa-si pregateasca niste spaga pentru vami, ca sa nu piarda vremea si puricatul bagajelor la un autocar intreg. Pentru a ajunge sa vezi acele locuri si lucruri frumoase din Romania, trebuie sa treci prima oara de aceste lucruri pe care eu unul nu stiu cum sa le pun intr-o lumina mai buna, nu stiu cum sa le integrez in sfertul ala plin al paharului. Spun si despre lucrurile frumoase de acasa, despre Maramuresu` meu care nu prea a fost spurcat de hamniseala celor care au distrus si Valea Prahovei, insa ii avertizez referitor la ce au de patimit pentru a ajunge acolo. Eu nu pot sa-l mint pe unu, pentru ca mai apoi sa-mi bata obrazul ca nu i-am zis si despre reversul medaliei. Dar asta e mentalitatea tipic romaneasca - spune-i omului ca totul e bine si lasa-l sa vada cu ochii lui, chiar daca o sa te blesteme dupa aia, important e sa iasa banu`. Din pacate nu asa stau lucrurile si de aceea zicala de la inceputul comentariului...
Referitor la lucrurile spuse in prima parte a comentariului - daca citeai mai cu atentie si alte postari de ale mele, sau daca erai putin informat, stiai ca romanii nu au drept de munca in Irlanda, de aceea fiind inscris la un colegiu, pot sa lucrez legal doar part-time. In momentul in care voi avea drept de munca, direct la companiile de asigurari voi merge, insa pana atunci nu ma feresc sa lucrez orice. In plus, orice ai lucra aici, ai posibilitati de promovare in functie de cum te descurci, nu in functie de cum dai cu fundul, cum se promoveaza in mare parte in Romania. Referitor la controalele fiscale din tara - lucrand in asigurari am avut zeci de clienti cu companii si fiind consultantul lor financiar stiam cam ce cheltuieli au si cat se ducea pe spaga cand venea controlul. Iar referitor la ce am zis cu vorbitul in Engleza cu nevasta - mai citeste odata paragraful si o sa intelegi ce am zis. Noi nu de Irlandezi ne ferim sa ne auda ca vorbim romaneste.
ReplyDelete