Saturday, May 29, 2010

Era CFR

S-a terminat campionatul in modul in care s-a si desfasurat dealtfel, cu acuze, invinuiri si scuze penibile pentru a ascunde incompetenta. Dar nu despre asta vreau sa scriu, pentru ca e deja mai mult decat "acra" aceasta poveste.

A fost si finala Cupei Romaniei, castigata de CFR Cluj la limita. A fost noroc, a fost soarta, a fost arbitrul(cum le place unora sa spuna), nu conteaza si nu ma intereseaza. CFR Cluj a castigat (din nou) Cupa Romaniei. Din cauza frustrarilor, a neputintei, a invidiei sau pur si simplu pentru a nu tacea, multi contesta fiecare rezultat al echipei clujene. Sa admitem ca echipa a fost avantajata in unele meciuri, sa dam crezare usilor "deschise" de la federatie si liga si sa acceptam ca unele echipe s-au dat la o parte. Toate acestea, adunate la un loc si daca vreti voi si dublate, tot nu explica rezultatele din ultimii ani. Dupa cum insusi slugarnica presa sportiva a recunoscut, o astfel de performanta nu s-a mai vazut de zeci de ani. Echipa care in 2004 promova in primul esalon fotbalistic, reuseste sa castige 6 (sase) trofee in doar 3 ani si totodata foarte multa admiratie si renume pe plan international datorita evolutiilor fulgeratoare din Cupa UEFA Intertoto, unde ajunge finalista si dupa rezultatele surprinzatoare din UEFA Champions League unde a reusit acea victorie de neuitat cu Roma si a scos acel egal cu Chelsea. Asa ca toata invidia, ciuda si insultele canalizate la adresa echipei de pe Somes sunt doar scuze ale altor echipe care inteleg sa-si ascunda prin aceste practici neputinta si incapacitatea de a tine pasul cu ritmul impus de CFR Cluj in campionatul Romaniei.

Da, m-am bucurat foarte tare ca a luat CFR Cluj si Cupa Romaniei, dar la acel meci am avut parte de alte bucurii mult mai mari, la care nu ma asteptam.Galeria noastra, a CFR-ului e infratita cu cea a Iasiului si ma asteptam sa ne sprijine in acest meci, deoarece tot timpul au fost niste domni cu noi, adevarati frati cei de la Iasi. Nu era alta deplasare mai asteptata decat cea in Copou si nu voi uita niciodata gratarele si berea impartite cu suporterii ieseni inainte sau de regula dupa meciurile jucate impreuna. Le multumesc mult celor de la Iasi pentru fair-play si mai ales pentru ca au inteles ca fotbalul e un sport, iar rivalitatea e doar pe teren, pentru 90 de minute. Imi doresc mai multe galerii asemeni celei de la Iasi.

Dupa cum spuneam, am avut parte de o bucurie foarte mare la finala Cupei Romaniei. La un moment dat, in timpul meciului, am auzit acel dialog al tribunelor: "CFR! - Victorie!". A fost ceva ce m-a uimit, tinand cont ca meciul se juca departe de Cluj insa intensitatea scandarilor era asemenea meciurilor de "acasa". Atunci mi-am dat seama ca CFR este iubita si in alte locuri, in ciuda tuturor mizerilor scrise in presa despre aceasta echipa. Acele scandari de la Iasi au aratat ca CFR este campioana tuturor romanilor si este respectata pentru rezultatele obtinute. Acel dialog reusit al tribunelor a insemnat inca o victorie, pe langa cea de pe teren, o victorie in inimile adevaratilor iubitori de fotbal, in inimile celor care isi doresc sa poata merge la stadion cu sotia si copilul, cu bunicul si prietenii, stiind ca merge sa vada un meci civilizat, un spectacol fotbalistic si un eveniment deschis tuturor categoriilor de oameni. Acest lucru s-a reflectat si in rapiditatea cu care s-au vandut biletele la acel meci si se reflecta la fiecare meci al CFR-ului pe teren propriu, unde gasesti cea mai mare varietate de varste in tribune.

La fel s-a intamplat si la decernarea inelelor de campioni, eveniment care a avut loc pe stadionul din Gruia. Aveti un filmulet AICI. Stiu, sunt multi care spun ca CFR nu avea suporteri acum 10 ani, dar e normal ca performanta sa atraga suporteri. Oricum, CFR a demonstrat din nou ca are intentii serioase, iar castigarea a 6 trofee in 3 ani nu se mai poate pune pe seama norocului, sau a pilelor sau ce stiu eu ce alte scuze au fost gasite de-a lungul timpului. Asa cum si alte echipe au avut perioada lor de glorie si au adunat la stadion un numar record de persoane, acum e randul celor de la Cluj sa scrie istorie si sa bucure in fiecare an persoanele care merg la stadion pentru a o sustine, indiferent ca persoanele respective sunt bunici, tati, elevi, studenti, mame sau ce altceva vreti voi. Important e ca merg cu totii la stadion pentru a forma o voce puternica pe care o auziti cu totii si la televizor:

CFR! - Victorie!

6 comments:

  1. Daca ai fost la Iasi ai fi observat ca raspunsul venea din tribuna,unde CFR a avut 300 de suporteri....

    ReplyDelete
  2. Bravo Morosene !!! adevar ai grait

    ReplyDelete
  3. orice s-ar intampla, FORZA CFR ! ! !

    ReplyDelete
  4. La CFR s-a vazut mai multa seriozitate decat la orice alta echipa si indiferent ce vor comenta cleveltitorii performantele realizate vorbesc de la sine si va scutesc pe voi, fanii CFR-ului, de nevoia de a spune mai multe.

    Pe de alta parte insa sa spui ca CFR-ul e o echipa iubita in tara e o minicuna... in afara de zona Harghita-Covasna unde compatiotii patronului CFR-ului sunt majoritari nu am auzit pe nicaieri de fani ai CFR-ului... pentru ca, indiferent daca vrei sa recunosti sau nu, CFR-ul e o echipa de mercenari profesionisti, nu de jucatori romani care sa joace cu sufletul.

    Iar la Iasi da, ai dreptate, publicul local a tinut cu CFR-ul, dar asta nu in primul rand pentru ca ar fi simpatizat cu voi, ci pentru ca rivalitatea cu Vasluiul e veche de cand lumea in aceasta zona - e daca vrei la fel ca si cum at fi jucat un meci cu Steaua pe Giulesti. :P

    ReplyDelete
  5. Bogdan, e adevarat ce spui tu, dar sa nu uitam ca in Romania nu mai exista de mult echipe de romani si cu atat mai mult cu cat si ei s-au transformat in mercenari, daca vrei sa le spui asa. Desi, eu nu vad acest termen ca fiind cel potrivit, atata vreme cat ei au ales aceasta meserie si e ceva normal sa o practice pentru bani. Ca eu daca ma duc aici in Irlanda si lucrez in orice domeniu ma pricep, nu sunt un mercenar. Dar asta e alta mancare de peste. Oricum, multumesc de comentariu.

    ReplyDelete
  6. Dragule Bogdan, comentariul tau este unul rautacios, in primul rand. Iti spun clar, personal stiu de zeci de suporteri ai CFR-ului in urmatoarele orase: Slatina, Bucuresti (bucuresteni get-beget), Alexandria(!!!), Piatra Neamt si multe alte orase, dintre care majoritatea, cum era de asteptat, din Ardeal. Tu crezi ca vreun jucator roman ar juca gratis sau pentru bani putini? Mercernari sunt aceia care pleaca in tarile arabe, unde fotbalul este aproape de amatorism, pt niste salarii fabuloase. Acei jucatori care au veni la CFR, nu toti, dar majoritatea au pus suflet, stiu asta cunoscandu-i pe cativa dintre ei si cunoscandu-le anturajul. Cand o sa puna Machado sau Bonatti atata suflet cat a pus Tony, Dani sau Culio la aceasta echipa, atunci mai vorbim. Sa auzim de bine!

    ReplyDelete